Hlavní obsah

NASA zveřejnila nejdetailnější snímek Země v historii. Podívejte se

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká Národní agentura pro letectví a kosmonautiku (NASA) zveřejnila mimořádně kvalitní snímek Země, jaký ještě nemělo oko běžného smrtelníka šanci spatřit. Kompozice několika snímků ukazuje celou Severní Ameriku, Střední Ameriku a sever Jižní Ameriky společně s přilehlými oceány.

Článek

Sledování Země z nejrůznějších satelitů přináší zajímavé výsledky. Nyní dali vědci z NASA dohromady ty nejkvalitnější snímky pevnin a oceánů ze stovky kilometrů vzdálených satelitů a vytvořili jakýsi HD obraz naší západní polokoule, který je podle nich takřka bezchybný.

"Tento obrázek je tím nejdetailnějším zachycením Země, které bylo doposud vytvořeno. Velmi precizně ukazuje krásy naší malé planety. Vědci a grafici dávali snímek dohromady z jednotlivých kilometrů čtverečních snímků, které jsme během měsíců nafotili tak, aby byl výsledný obraz co možná nejčistší, uvedl mluvčí NASA.

Snímek zabral týmu lidí měsíce

Astronomové z Goddardova kosmického střediska získali speciální snímky přezdívané Modrý mramor především ze satelitu nacházejícího se zhruba 700 kilometrů nad povrchem Země. Snažili se, aby snímky dokonale zachycovaly i topografii, nezkreslovaly hloubku oceánů a zobrazovaly kvalitně i zaledněná místa.

NASA fotografie pořizovala každých osm dní, aby zajistila dostatečné odstupy mezi jednotlivými snímky a oblačnost se mezitím přesunula jinam. Pokud někdy kazila výhled na určité místo kupovitá oblačnost, nejméně jednou se podařilo získat záběr, kdy panovalo nad tímtéž územím úplné jasno.

Přečtěte si také: Válku zavlečeným rostlinám! Ničí nás!
Křídlatka japonská, ale i jiné rostlinné druhy přivezené do Evropy, se rozrůstají více, než je zdrávo. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám