Hlavní obsah

Archeologové vyzvedli potopený žulový blok z Kleopatřina paláce

– Alexandrie
Novinky, pst

Devítitunový blok z chrámu bohyně Ísis vyzvedli archeologové z moře u egyptského pobřeží, kde kdysi stávala starověká Alexandrie. Blok byl jedním z pilířů svatostánku, který byl součástí paláce slavné královny Kleopatry.

Článek

Palác a většinu Alexandrie, jednu z největších starověkých metropolí, zničila ve 4. století série zemětřesení. Změnilo se i pobřeží a značná část velkolepých staveb zůstala po staletí pohřbena mořskými vlnami.

Žulový blok byl do Alexandrie dopraven z lomů v Asuánu, které leží 1100 km jižně. Pilíř se má stát jedním z exponátů pro nové muzeum, které má být věnováno zničenému městu.

"Jde o jeden z nejdůležitějších alexandrijských nálezů, společně s 400 artefakty vyzdviženými řeckýmí archeology od roku 1998," prohlásil egyptský ministr kultury Farúk Hosní citovaný stanicí BBC.   

Na mořském dně byly již objeveny desítky sfing společně s částmi slavného majáku na ostrově Faru. Nicméně v roce 2002 úřady v obavě z možného poškození zakázaly další vyzvedávání artefaktů z moře. Žulový blok je první památkou, kterou jeřáb od vydání zákazu vytáhl z vln.

Potápeči během několika týdnů žulový blok vyčistili a připravili na vyzdvižení. Následně ho táhli tři dny po mořském dně, aby ho mohli na okraji přístavu zvednout nad hladinu s pomocí jeřábu.

Žulový blok byl potom umístěn do nádrže sladkou vodou, aby se zbavil veškeré soli, která blok v moři konzervovala, ale po vyzdvižení bu mohla způsobit jeho poškození.

Reklama

Výběr článků

Načítám