Hlavní obsah

Periodická tabulka prvků se rozrostla, oficiální uznání získalo ununbium

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Periodická tabulka se oficálně rozrostla o prvek číslo 112. Zatím se jmenuje podle číselné systematiky ununbium. Brzy by však měl dostat „lidštější“ název.

Článek

Cesta od prvního vytvoření supertěžkého transuranu k jeho konečnému uznání trvala víc než třináct let. První syntéza se podařila fyzikům z Ústavu pro výzkum těžkých iontů v Darmstadtu pod vedením profesora Sigurda Hofmanna. V jeho týmu byli nejen Němci, ale i odborníci z Finska, Ruska a Slovenska. Počátečního úspěchu dosáhli už v roce 1996, když olověný terčík v urychlovači bombardovali ionty zinku, přičemž vznikl jeden atom prvku s atomovým číslem 112 a hmotností 277 atomů vodíku.

O šest let později se jim v urychlovači v Darmstadtu podařilo vytvořit druhý atom tohoto prvku. Vše pak potvrdili japonští vědci z výzkumného ústavu RIKEN, kteří vytvořili těchto atomů několik najednou.

Existenci nového prvku nyní oficiálně uznala i Mezinárodní unie pro čistou a užitou chemii (International Union of Pure and Applied Chemistry - IUPAC).

Prvek se zatím jmenuje podle číselné systematiky ununbium (Uub). Ten ale není definitivní. Podle návrhu by se měl nazývat kopernicium a jeho značka bude Cp. Jde o silně radioaktivní prvek, izotop, jehož poločas rozpadu je 0,7 milisekundy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám