Hlavní obsah

Dvě české univerzity zabodovaly v hodnocení The Times

Právo, Petr Kotek
Londýn/Praha

Dvě české univerzity se umístily mezi prvními 400 z 8000 hodnocených v prestižním žebříčku britských The Times (Times Higher Education Supplement), který byl dnes zveřejněn. Tradičně nejvýše hodnocená česká univerzita – Univerzita Karlova (UK) – se umístila na 229. místě, České vysoké učení technické (ČVUT) obsadilo 394. příčku.

Článek

Zároveň byl zveřejněn tento žebříček pouze pro technologické univerzity, kde se ČVUT dostalo dokonce na 171. místo, což je zlepšení o více než 50 míst oproti loňskému roku.

„ČVUT již před dvěma lety zavedlo nový motivační systém financování výzkumu pro své akademické pracovníky, který se výrazně podílí na zlepšení pozice ČVUT v mezinárodních hodnoceních,“ říká profesor Václav Havlíček, rektor ČVUT.

Podle mezinárodně uznávaných standardů díky tomuto systému v letošním roce vzrostl meziročně výkon ČVUT ve výzkumu o 19% podle databáze Web of  Science, zatímco výkon České republiky jako celku vzrostl o 6%. Výkon ČVUT ve výzkumu je hodnocen centrálně napříč univerzitou a motivační bonusy jsou poukazovány přímo zaměstnancům. Nejlepší profesoři takto získají významné posílení svých mezd.

Také v oblasti studia se ČVUT v posledních několika letech silně zaměřuje na zvyšování kvality. V letošním roce například proběhl průzkum mezi absolventy ČVUT s ohledem na jejich uplatnění v praxi podle jednotlivých studijních programů. Ukazuje se, že absolventi ČVUT dosahují poměrně rychle řídicí pozice a tomu odpovídají i jejich mzdy.

„Výsledky letošního mezinárodního hodnocení pro The Times Higher Education Supplement považujeme za ocenění výborné práce všech pracovníků a studentů ČVUT. Hodnocení potvrzuje, že ČVUT se důraz na zvyšování kvality výzkumu i výuky na úkor kvantity vyplácí a v mezinárodním srovnání rychle stoupá. Věříme, že by se nám mohlo brzy podařit dostat se do třetí stovky na světě,“ doplňuje prorektor ČVUT Jaroslav Kuba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám