Hlavní obsah

Pokrok v boji s AIDS: vakcína snížila riziko infekce o třetinu

Novinky, Tomáš Reiner

Vědci zaznamenali významný úspěch v boji s AIDS. Vakcína testovaná na 16 tisících lidí v Thajsku poprvé snížila u člověka riziko nákazy o třetinu. Uvedly to ve čtvrtek světové agentury.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vakcína je komplikovanou směsí šesti prvních a druhých dávek. Deník The Washington Post upozornil, že ačkoliv jsou výsledky sotva výrazné ze statistického hlediska, po dvaceti letech experimentálního výzkumu je to průlom.

„Z koncepčního hlediska teď  víme, že nalezení vakcíny je možné. Jestli bude podobná této, to nevím,“ řekl Anthony S. Fauci z Národního střediska pro alergie a infekční choroby, který platil většinu šestiletého výzkumu.

HIV
Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) vyvolává nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".
Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

Je nepravděpodobné, že by došlo na masovou výrobu vakcíny ALVAC-AIDSVAX, jak se nazývá. Virologové se ale díky ní mohou poučit, co se děje s imunitním systémem, když je osoba proti HIV částečně chráněna.

„Potřebujeme prozkoumat údaje, abychom zjistili, jestli tady jsou nějaké účinky k využití,“ řekl jeden z výzkumníků Jerome Kim. Věří prý, že analýzy pomohou k vyvinutí budoucí vakcíny proti HIV.

Chtěli výzkum zastavit

Výsledky výzkumu jsou překvapivé. Před několika lety uveřejnil časopis Science otevřený dopis více než dvou desítek prominentních vědců, kteří vyzývali k ukončení thajského projektu. Studie, jež přišla na 105 miliónů dolarů (zhruba dvě miliardy korun), podle nich neslibovala žádný úspěch.

Testů se zúčastnilo přes 16 000 lidí ze dvou provincií v centrální části Thajska, 40 procent z nich byly ženy. Mnohé pracovaly v rizikových docích a dalších závodech na thajském pobřeží. Nechyběli ani uživatelé drog a homosexuálové, u nichž je riziko nákazy HIV vyšší. Všichni byli školeni, jak se HIV vyhnout a používat kondomy. Některým byla aplikovaná nová vakcína, jiným placebo.

Z 8197 lidí, kteří obdrželi vakcínu, se 51 během dalších tří let nakazilo. Z 8198 lidí, kterým podali placebo, se jich nakazilo 74. Někteří poukazují, že rozdíl 23 nakažených z více než 16 000 lidí může být výsledek náhody.

AIDS

Jedno z nejnebezpečnějších onemocnění způsobuje virus HIV, který je znám teprve od 80. let 20. století. Přežívá v tekutinách, vyšší teploty a sucho ho rychle zabíjejí.

Vir v těle napadá skupinu bílých krvinek tzv. T lymfocytů, v nichž se množí. Tyto buňky pak zabíjí. Snížení počtu těchto krvinek vede k vážnému selhání imunity a nemocný se mnohem snadněji nakazí běžnými nemoci, s nimiž si tělo zdravého člověka hravě poradí.

Nakažení se projeví příznaky podobnými chřipce či mononukléóze. Ty brzy odezní a následuje latentní fáze, v níž se virus v těle množí ale nezpůsobuje žádné příznaky. Tato fáze trvá zhruba 10 let, člověk je ale po celou dobu nosičem viru a šíří ho dál.

Pak nemoc propukne. Člověk rychle hubne a trápí ho průjmy, je unavený. K tomu se přidávají záněty kůže, zduření mízních uzlin. Pacient většinou umírá na zápal plic či některý typ nádorového onemocnění.

Hledání vakcíny proti AIDS bylo bez úspěchu přes dvě dekády. Poslední velký test na čtyřech kontinentech ztroskotal v roce 2007, když se ukázalo, že nová vakcíny by mohla riziko nákazy dokonce zvyšovat. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám