Hlavní obsah

RECENZE: Přání Ježíškovi. Dokonalý vánoční kýč

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za okny sice ještě padá listí, Martin bílého koně neosedlal, ale v obchodech už se přetlačují Mikulášové s vánočními figurkami, televizní reklamy vyřvávají, kde nakoupíte všechny dárky, a do kin vstoupil první z řady vánočních filmů, Přání Ježíškovi.

Trailer filmu Přání JežíškoviVideo: Bioscop

 
Článek

Výhoda prvního může být v tomto případě značná. Do konce roku totiž čeká na diváky jen z domácí tvorby ještě Vánoční příběh režisérky Ireny Pavláskové, animované pásmo O čertovi a jiné vánoční pohádky, pohádka Tajemství staré bambitky 2 a romantický Šťastný nový rok 2.

Film polského scenáristy Marcina Baczynského a slovenské režisérky Marty Ferencové Přání Ježíškovi se odehrává během jediného Štědrého dne a diváci najdou ve vánočním obalu všechno, co od jednoduché romantické komedie očekávají. K potřebě přijdou kapesníky, občas film naštěstí oživí sladkobolné příběhy i troška humoru.

Přání Ježíškovi je remakem deset let starého polského filmu Noc plná zázraků. Po vzoru výtečné Lásky nebeské i řady mnohem horších vánočních slaďáků sleduje několik minulých, přítomných i budoucích párů v propletenci, kde náhoda, bez níž by se mnohé postavy vůbec nemohly setkat, natož zaplést, hraje zásadní roli.

Největší prostor má rozhlasový moderátor v podání Richarda Krajča, ovdovělý otec chlapce, který chce najít pro tátu novou ženu a pro sebe náhradní mámu. Dále je v příběhu starší manželský pár, který hraje Eva Holubová a Jaroslav Dušek. Rádi by se seznámili se synovou láskou, ten k tomu ale nemá dost odvahy.

Kluk zhruba dvanáctiletý bloumá osaměle vánočním Brnem, až narazí na nezodpovědného floutka (Petr Vaněk), jemuž pomůže k polepšení. Těhotná mladá žena (Veronika Khek Kubařová) je radši sama než s egoistickým idiotem, zatímco její sestra (Táňa Pauhofová) trpí těžkou životní ztrátou. Když její muž (Matěj Hádek) vezme náhodou do auta malou uprchlici z dětského domova, ví každý divák v sále, jak se život těch tří promění a že ten přebytečný hrneček ve vánoční sadě dojde uplatnění.

Překvapení nabídne jen rodina policejního psychologa (Jiří Langmajer), jeho nevěrné ženy a pubertální dcery. Že téhle až k nenávisti rozhádané trojici stačí ke znovunalezené pospolitosti chvilka s dobrými lidmi a štěně, je i v rámci žánru poněkud přes čáru.

Osudy všech ostatních jsou zcela předvídatelné nejen proto, že takových příběhů už jsme viděli nespočet. Ale koneckonců pro napětí si divák romantických vánočních komedií do kina nechodí. Jde si právě pro onu vrcholně kýčovitou podívanou, u které je od začátku jasné, že než se stromky rozsvítí, vše se v radost promění. A kdo by si násobným happyendem nebyl jist, tomu se ještě během titulků ukáže, jak šťastně všichni žijí den poté.

Jen vysvětlující krátký pohled na osamělou matku malého tuláka, která hledá na dně lahve útěchu ze všech běd světa a svého života zvlášť, je pihou na líbivosti prostředí i lidí. Ale kamera se od ní rychle a navždy vzdálí, aby čas vánočních zázraků už dál nic nerušilo. Zato dopřeje bohatě záběrů nazdobeného Brna, nechybějí andělé v kostýmním i přeneseném smyslu slova, točí se kolotoče, trhovci prodávají punč, Tichá noc zní německy i česky. Zjistíme, že párek v rohlíku může být víc než dokonalá slavnostní tabule, i že největší prostor ke sblížení může nabídnout indiánský stan postavený v půdním bytě.

Předností filmu je několik vtipných dialogů a některé herecké výkony. To platí zejména o Evě Holubové a Jaroslavu Duškovi, kteří sice v malých rolích, ale s výraznou crazy komikou film příjemně oživují. Krajčo má s vánočními filmy zkušenost už z Křídel Vánoc a odvedl práci v obou případech s jistotou a přehledem stejně jako Kubařová, Pauhofová nebo Hádek. Šťastnou ruku měla režisérka při obsazování dětských rolí. Představitelé postav předurčených k tomu, aby si je diváci zamilovali, jsou mnohem přirozenější než například Elizaveta Maximová nebo Hana Vagnerová v rolích andělských krásek.

Přání Ježíškovi celkově splnilo to, co si dalo za cíl, a i když divákům bez většího sklonu k sentimentu občas ze vší té něhy a lásky, k níž film od začátku směřuje, přeběhne mráz po zádech, své nemalé publikum tento snímek určitě má.

Přání Ježíškovi
Česko 2021, 109 min. Režie: Marta Ferencová, hrají: Richard Krajčo, Elizaveta Maximová, Jaroslav Dušek a další.

Hodnocení 55 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám