Hlavní obsah

Umísťovací výstavy hledají před Vánoci domov opuštěným kočkám

Novinky, Eva Dvořáková

Uvažujete o tom, že byste dali domov opuštěnému zvířeti? Rozhodnout se vám mohou pomoci umísťovací výstavy, kterých je v předvánočním čase hned několik. Pokud si chcete vybrat kočku v klidu, a je pro vás důležitá povaha, zavítejte do dobrovolnického depozita.

Foto: Profimedia.cz

Nový domov budou v rámci předvánočních umísťovacích výstav hledat stovky koček.

Článek

Do Prahy se sjedou kočky z celé republiky

Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty uvítá v sobotu 14. listopadu od 10 do 17 hodin obyvatele Prahy na již 17. ročníku celostátní umísťovací výstavy koček bez domova. Letos bude k mání 100 koček z útulků z celé České republiky. Akci jako každoročně pořádá Sdružení na ochranu zvířat v krajní nouzi.

Loni se na akci podařilo umístit 82 ze 115 koček, letos se návštěvníci mohou těšit jak na odrostlejší kočky, tak i malá koťátka. „Každé umístění kočky je pro nás obrovským úspěchem. I sebemenší byt je totiž větší, než klec v útulku,” říká organizátorka akce Petra Soběslavská.

I když se rozhodnete přijít jen jako návštěvníci, bez úmyslu si nějakou z kočiček odnést domů, nevadí. Organizátoři budou moc vděční za malý finanční nebo materiální dar. „Každá koruna i konzerva pomůže,” dodává Petra Soběslavská.

Foto: Sdružení na ochranu zvířat v krajní nouzi

Kočky z útulků z celé republiky budou k vidění v sobotu, 14.11. v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK.

V Brně přivítá děti Mikuláš

V duchu mikulášské nadílky se ponese v pořadí již pátá umísťovací výstava koček v Brně Husovicích. Dne 28. listopadu přivítá nejen dospělé, ale především i děti Mikuláš, čert a anděl. Děti si odnesou sladkosti, mikulášskou nadílku a drobnosti, při té příležitosti budou moci využít i oblíbeného malování na obličej.

Návštěvníci si mohou přijít vybrat i nového čtyřnohého člena rodiny, nebo jen přinést kočkám drobnost ve formě krmiva nebo jiných chovatelských potřeb. Nejlepší dárek je ale samozřejmě odchod do nového domova.

Foto: Kočky SOS Hodonín

Plakát zve na umisťovací výstavu občanského sdružení Kočky SOS Hodonín, kde si na své přijdou hlavně malé děti.

Pokud byste chtěli opuštěná zvířata podpořit i jinak, na místě bude k nalezení charitativní krámek, kde lze nakoupit dárky nejen pro zvířata, ale i pro příbuzné, třeba k Vánocům.

Najdete tam také charitativní kalendář, stolní i závěsný diář, ručně malované hrnky a hračky pro zvířata. Akci pořádá občanské sdružení kočky SOS Hodonín.

Opuštěné kočky v obchodním domě Prior

Jako oslavu pěti let od přestěhování do nového útulku pro kočky vnímá umísťovací výstavu koček útulek Šanta kočičí. Dobrovolnická organizace poskytuje přechodné útočiště a péči opuštěným kočkám a poskytují také zázemí na zotavení kočkám v rámci kastračního programu.

Foto: Šanta kočičí

Dobrovolníci z občanského sdružení Šanta kočičí pořádají adventní umisťovací výstavu koček 29.11. v Praze, v obchodním domě Prior.

Pokud chcete přivítat nového člena rodiny, přijďte si jej vybrat 29. listopadu od 10 do 17 hodin v Praze do obchodního domu Prior. I pokud o pořízení kočky neuvažujete a přijdete jen jako návštěvník, vstupné 40 korun pomůže v péči o nalezené kočky v modřanském útulku.

Domácí depozita nabízejí milující domov

Mnoho dobrovolníků se s opuštěnými kočkami dělí o svůj domov, kde jim poskytují přechodnou péči. Jednou z nich je i Ludmila Rožková z Ronova nad Doubravou, která sdílí domácnost s přítelem, dvěma malými dětmi a jednadvaceti kočkami.

I přesto, že veškerou veterinární péči včetně kastrace a léčení nejrůznějších nemocí platí sama, nebo s pomocí přispěvatelů a dobrovolníků, je depozitování nedílnou a důležitou součástí jejího života.

Foto: Ludmila Rožková

Z domácích depozit odcházejí vymazlené kočky, které jsou určeny především jako mazlíčci do bytů. Depozitáři přijímají kočky i koťata v bezprostředním ohrožení života a věnují jim maximální péči, na které jsou kočky zvyklé.

„Když někdo z okolí najde opuštěnou kočku, automaticky ji přiveze k nám domů. Pomocí sociálních sítí s kolegy šíříme videa, fotky, ale i osudy kočiček a lidé tak mají možnost poznat povahu kočky v domácím prostředí. Samozřejmě není problém domluvit se na nezávaznou návštěvu. Nejednou se stalo, že člověk, co se přijel podívat na mouratou kočku, si odvezl domů černého kocoura. Každá kočka je originál. Moc bych si ale přála, aby jim lidé dávali domov, a to nejen v předvánočním čase,” říká Ludmila Rožková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám