Hlavní obsah

Vánoční hity pro děti: Tekutý písek a trpasličí ježek

Právo, Ludmila Žlábková, Jiří Tomaškovič

Panenky a stavebnice pro nejmenší děti, pro ty větší iphony a třeba poukázka do fitka. Přání, co by chtěly najít pod stromečkem na Vánoce, se sice mnoho let u dětí nijak výrazně nemění, přesto i letos přišli obchodníci s několika novinkami. Do bytu se tak dá pořídit malé pískoviště v podobě Zázračného tekutého písku nebo netradiční zvířecí mazlíček – miniježek.

Foto: Profimedia.cz

Africký trpasličí ježek patří mezi letošní vánoční hity.

Článek

Podle prodejce Martina Žáka z Hovorčovic u Prahy prý kouzlo Zázračného tekutého písku spočívá v tom, že si děti mohou stavět a tvarovat cokoliv bez rizika ušpinění a nepořádku.

„Na písku se nedrží žádné bakterie. Je netoxický a hygienicky nezávadný, což je u dětí zvlášť důležité. V případě spolknutí jej tělo samo vyloučí. Písek je vodou smývatelný, proto lze ruce po práci bez problémů umýt,“ uvedl Žák.

Krájet i mačkat

S tekutým pískem se dá pracovat jako s těstem, dá se krájet, mačkat, tvarovat či tvořit bábovičky. „Je zdravotně naprosto nezávadný a vhodný pro děti od tří let,“ popsal Žák a dodal, že zájem je obrovský. „Do Vánoc už máme vyprodáno.“

Práce s pískem je podle prodejce velmi vzrušující. „Funguje proti stresu, jelikož hraní s ním je zábavné a uklidňující. Dlaně i prsty zakusí nečekaný zážitek. Písek je velmi příjemný na dotek, měkký a hebký, umožňující dětem zdokonalovat se v jejich dovednostech a podporuje zlepšení jemné motoriky prstů a rukou,“ podotýká Žák.

Foto: archiv

Tekutý písek

Tekutý písek tvoří z 98 procent čistý písek. Tajemství pohybu je ukryto v pojivu, které tvoří dvě procenta směsi. Na internetu se dostane za cenu kolem tří set korun. Někteří rodiče z něj ale nadšení nejsou. „Je paráda po dětech pak uklízet. Tekutý písek a inteligentní plastelína nesmí do domu příštích sto padesát let,“ svěřila se Ivana Pustková, maminka dvou malých dcer.

Mazlík s bodlinami

Nejeden rodič podlehne přání potomka a pod vánoční stromeček mu pořídí zvíře. Nejčastěji pejska, morče nebo třeba domácího králíka. Hitem letošního roku by se ale mohl stát miniježek.

„Pozor ale na zavádějící název, tento ježek může vážit klidně 700 gramů. Správný překlad zní africký trpasličí ježek,“ řekla Právu chovatelka Dagmar Němcová z Jesenice u Prahy.

Foto: Profimedia.cz

Africký trpasličí ježek

„Vůbec jsem netušila, že něco takového existuje, ale dcera mi málem pláče, že jiný dárek nechce,“ svěřila se Martina Nováková z Hradce Králové. Zda ho pořídí, není ještě rozhodnuta.

Podle chovatelů je to ale především mírná povaha a poměrně snadný chov, proč se trpasličí ježek objevuje ve stále větším počtu českých domácností. Nejčastěji ho lidé shánějí od chovatelů přes internet. Za mládě dají od 1000 do 1400 korun. Ježci s papíry původu stojí i dva až tři tisíce korun.

Není to mazel

Ježci jsou atraktivní. Pokud ho dítě přinese mezi kamarády, vzbudí pozornost. „Chovat doma ježka se nebojím doporučit, ale určitě bych rád upozornil, že zvíře obecně není dobrý vánoční dárek. Je to zodpovědné rozhodnutí na delší dobu. Zvíře není věc,“ poznamenal ale Tomáš Hejtmánek z Hradce Králové.

„Ježek je noční tvor. Takže jeho výhoda je v tom, že celý den spí a probudí se, až když padá tma, když je šero. Na druhou stranu to není morče. Není to mazel. Pěkně se na něj dívá, ale člověk si musí zvyknout, že nemá úplně rád, když na něj bude někdo sahat nebo s ním manipuluje,“ upozornil chovatel.

Je lepší, když má terárium třeba velikosti pracovního stolu. „Nepotřebuje jej do výšky, ale potřebuje prostor, aby se mohl proběhnout. Určitě pozor na průvan,“ dodal Hejtmánek a prozradil také něco z ježčího jídelníčku. „Namáčíme mu krmivo pro kočky nebo fretky. Ale chutnají mu i mouční červi,“ dodal.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám