Hlavní obsah

Nejdražší vánoční stromek na světě má hodnotu 200 miliónů korun

Novinky, jky, zun

Spojené arabské emiráty mají další NEJ. Hotel Emirates Palace v Abú Zabí totiž vystavil ve svém nitru vánoční strom, který má včetně ozdob hodnotu v přepočtu neuvěřitelných 200 miliónů korun. Cena samotného stromu je přitom necelých 200 tisíc korun, ozdoby však pochází z drahokamového kraje.

Článek

Manažer luxusního hotelu Hans Olbertz informoval, že na stromě jsou stovky šperků, včetně náramků, náhrdelníků a hodinek. Navíc byste se dopočítali 181 diamantů, smaragdů, safírů a dalších vzácných kamenů. Nechybí pak samozřejmě ani perly.

"Každý rok jsme u nás měli vánoční strom, ale řekli jsme si, že tento rok musíme udělat něco odlišného," uvedl Olbertz.

Hotel již zažádal zástupce Guinnessovy knihy rekordů, aby zaevidovali jejich vánoční strom jako nejdražší v celé historii.

"Ten strom je dobrým důkazem toho, že je Abú Zabí bezpečné místo. V hotelu pak samozřejmě máme bezpečnostní pracovníky 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Čtyři lidé nepřetržitě monitorují kamery, které hlídají okolí blýskavého stromu," uvedl asistent ředitele marketingu hotelu Hazem Harfoush.

Rozsvícen byl i strom v Betlémě

Necelých deset metrů velký vánoční strom stojí u kostela Narození Páně ve městě Betlémě. Osvětlen byl ve středu 15. prosince v rámci ceremoniálu, který oficiálně odstartoval vánoční oslavy ve městě. Palestinský ministr cestovního ruchu Kholoud Daibes, který se slavnosti zúčastnil, řekl, že strom symbolizuje naději pro lidi z Betléma, a odešle zprávu o míru ve světě.

Strom před Capitolem

Již po čtyřicáté šesté byl letos slavnostně rozsvícen vánoční strom ve Washingtonu před Capitolem, kde schůzuje zákonodárný sbor Spojených států amerických.

Poprvé zde byl strom rozsvícen před Vánocemi v roce 1964. Tento strom byl před Capitol zasazen, vydržel však jen čtyři roky. Kvůli silnému větru došlo k poškození kořene, a tak musel být v roce 1968 pokácen.

Letošní strom byl před Capitol přivezen z lesa ve státě Wyoming. Místní školáci na něj také vyrobili 5000 ozdob. Strom se rozsvítí každý den při soumraku a zhasíná následující den dopoledne. Použita jsou LED světla, která jsou šetrná k životnímu prostředí a spotřebují málo elektrické energie.

Čínský vánoční strom z optických vláken

Ačkoli se v Číně Vánoce oficiálně neslaví, radost z vánoční výzdoby si ujít nenechají. Největší vánoční strom z optických vláken je v obchodním domě v Hongkongu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čína - vánoční stromVideo: Reuters

Zářivý strom, který mění barvu, je vytvořen vláknovou optikou a u návštěvníků vzbuzuje nesmírné nadšení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám