Hlavní obsah

Kakající Hillary Clintonová je hitem španělských betlémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo vyrazil na vánoční trhy do katalánské části Španělska, možná se nestačil divit. Mezi figurkami do betlémů totiž nabízejí prodejci také kakající Hillary Clintonovou či Benedikta XVI. Jsou jedněmi z tzv. el caganer postaviček. Jedná se o figurku se staženými kalhotami, kterou když člověk otočí, objeví pod pozadím slušnou hromádku.

Článek

Caganeros se staví k narození Ježíška, mezi slavnými tvářemi jsou k vidění vyjma šéfky americké diplomacie a papeže např. Angela Merkelová, Barrack Obama či Nicolas Sarkozy. 

Tento bizarní vánoční zvyk pochází z dávných dob, kdy sedláci údajně podobné sošky do betlémů stavěli, aby uctili výkaly jako hnojivo pro budoucí úrodu. Jiné vysvětlení zase uvádí, že kálení je symbolem rovnosti všech lidí na světě, neboť tuto potřebu, jíž rádi provádíme v soukromí, musí vykonávat úplně každý.

El caganer je jakákoli malá figurka se staženými kalhotami a vystrčenou prdelkou, pod níž se nachází hromádka. Zvyk pochází ze sedmnáctého století a dodnes se postavička skrývá někde v okrajové části betlémů. A baví tak především děti, které se ji snaží objevit.

Podle Asociace přátel caganerů je figurka symbolem „lidského rozměru v představení mystéria Vánoc“. Figurka má také představovat lidskou stránku Ježíše jako syna Božího. Od roku 1992 vyrábí figurky Marc Alos ve své gironské firmě Terra I Mara a prodává je prostřednictvím webu Caganer.com. Do Barcelony na trh ale letos dovezl právě také Clintonovou.

„Lidé nám volají z celého světa a žádají nás, abychom vytvořili figurky jejich lokálních osobností. Ale každého potěšit prostě nemůžeme,“ vysvětluje Alos, proč jsou k dostání jen největší světoví politici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám