Tradiční vanilkové rohlíčky
Suroviny: 150 g hladké mouky, 3 vanilkové cukry, 100 g moučkového cukru, 110 g másla, 1 žloutek, 50 g blanšírovaných oloupaných a nastrouhaných mandlí /nebo strouhaných lískových či vlašských ořechů/, citrónová kúra

Postup: Na vál si připravíme mouku, 20 g cukru, 1 vanilkový cukr, trošku citronové kúry a mandle. Do toho nasekáme máslo, přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto.

 

Těsto zabalené do fólie necháme minimálně 15 minut (nejlépe 2 hodiny) odležet v chladničce. Z těsta vyválíme dlouhý váleček a ten nakrájíme na stejné kousky a z těch rozvalujeme v dlaních malé rohlíčky. Rohlíčky pokládáme na pečícím papírem vyložený plech.

 

Pokud nezvládnete sami ručně vyválet rohlíčky, pak je klidně dávejte do formiček. Rohlíčky pečeme v předem vyhřáté troubě na 170-180°C podle jejich velikosti (asi 8-10min.). Rohlíčky by měly být pouze z druhé strany lehce narůžovělé, jinak zůstat bílé. Rohlíčky ještě teplé obalujeme ve směsi z 80g cukru a 2 vanilových cukrů.

 

Vanilkové rohlíčky a varianty zdobení

Pokud rádi upouštíte uzdu fantazii a neradi se opakujete, můžete rohlíčky nejrůznějším způsobem ozdobit pomocí nejrůznějších polev.

Čokoládové rohlíčky: tabulku hořké čokolády rozpustíme ve vodní lázni a přidáme oříšek másla a rum či rumovou esenci. Do této čokoládové polevy můžete namáčet konce rohlíčků. Pro zpestření je lze ještě obalit v kokosové moučce. Jinak polevou můžete rohlíčky různě polévat, zdobit štětečkem apod.

Kořeněné rohlíčky: asi 100 g prosátého moučkového cukru promícháme s 2,5 lžičky horké vody a kořením s vůní Vánoc či mletou skořicí, najemno rozdrceným zázvorem nebo anýzem a vodou. Vše třeme dohladka. S polevou zdobíme dle fantazie.

Vanilkové rohlíčky pro děti s alergií na laktózu
Suroviny: 10 dkg margarínu, 5 dkg cukru, 15 dkg hladké mouky, 5 dkg umletých opražených ovesných vloček, vanilkový cukr.
Postup: Zpracujeme všechny přísady, těsto necháme v chladnu odpočívat. Rohlíčky pečeme pomalu v troubě. Ještě horké obalujeme v cukru moučce s vanilkovým cukrem.