Hlavní obsah

Buča vydává další děsivá svědectví o masakru civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pátek obletěly svět první záběry z ulic Buče, kterou ukrajinské síly krátce předtím osvobodily. Během soboty byly zveřejněny další fotografie a nahrávky dokumentující ruské zacházení s civilisty. Podle starosty Anatolije Fedoruka muselo být pohřbeno do masového hrobu již přes 280 lidí. Další desítky ale stále leží v ulicích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Buča vydává další děsivá svědectví o masakru civilistůVideo: Reuters

 
Článek

V jedné z ulic bylo objeveno na několika málo desítkách metrů hned dvacet mrtvých těl. Dle reportérů AFP 16 těl leželo na chodníku či na kraji silnice, tři byla uprostřed vozovky a jedno na dvoře rozbombardovaného domu.

Jeden ze zastřelených civilistů měl svázané ruce bílou látkou, další dva měli kus bílé látky přivázaný na paži. Zabití lidé se svázanýma rukama byli nalezeni i v jiných částech města. Jak uvedla pro reportéra agentury Reuters padesátiletá Iryna Železovová, civilisté, kteří zůstali ve městě, museli tyto bílé pruhy látky nosit.

Upozorňujeme, že zveřejněné fotografie jsou drastické. 

Iryna zůstala v Buči se svou čtyřiasedmdesátiletou matkou, která nemohla město opustit ze zdravotních důvodů. Uvedla, že sama se vyhnula smrti jako zázrakem hned třikrát. „Poprvé jsem vyšla z místnosti, kulka rozrazila okno a zaryla se do skříně,“ svěřila se žena.

Podruhé měla štěstí, když ji úlomky roztříštěného skla jen těsně minuly. Potřetí se odvážila ven sehnat to nejnutnější. „Netušila jsem, že tam stojí voják s puškou. Střela mě těsně minula. Byla jsem hrůzou oněmělá,“ uvedla Iryna.

Upozorňujeme, že zveřejněné fotografie jsou drastické.  

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Jeden z vojáků kontroluje trosky. Rusové při spěšném odchodu z Buče nastražili po městě miny a výbušná zařízení, podle některých zpráv i pod mrtvá těla.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinský voják prochází kolem jednoho ze zabitých civilistů v Buči.

Řada dalších obyvatel takové štěstí neměla. Podle starosty Anatolije Fedoruka bylo za poslední dva dny pohřbeno do provizorních masových hrobů 280 lidí.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Lidských těl se na ulicích v Buči nachází ještě desítky.

Zdaleka ale nejde o konečný počet obětí. Již 12. března místní úřady uvedly, že do masového hrobu nedaleko kostela bylo pohřbeno 57 lidí. Další desítky pak stále ještě leží v ulicích.

Tragické záběry z Buče: Po ustupujících Rusech zbyla na ulicích těla zabitých civilistů

Válka na Ukrajině

„Tito lidé nebyli vojáky. Neměli žádné zbraně a nepředstavovali žádnou hrozbu. Kolik takových případů se právě teď děje na jiných okupovaných územích?“ uvedl v sobotu večer poradce ukrajinského prezidenta Michail Podoljak na Twitteru.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Jedno z těl mrtvých civilistů v hromadném hrobě v Buči.

„Žádáme jedinou věc: Dejte nám zbraně, abychom mohli civilisty chránit. O zbytek se postaráme,“ dodal.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Mrtvá žena v ulicích Buče, kterou podle místních zastřelili ruští okupanti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám