Hlavní obsah

Head-Up Display (HUD)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Head-Up Display je prvek aktivní bezpečnosti, který zobrazuje všechny důležité informace (rychlost, směr navigace a výstražná upozornění) přímo do řidičova zorného pole. Informace jsou promítány přes čelní sklo, a řidičova pozornost se tak ničím nerozptyluje. Virtuální obrázek se objeví přibližně dva metry od něj, nad koncem kapoty.

Head-up display, tedy display ve výši očí, je zařízení, které promítá holografické informace přímo do zorného pole řidiče. Díky tomuto systému řidič nemusí spouštět oči z vozovky a má k dispozici všechny nejdůležitější informace.

Informace je na čelní sklo promítána za pomoci projektoru a systému zrcadel umístěných v přístrojové desce. Na řidiče tento obraz působí jako by byl umístěný cca dva metry před čelním sklem, což zlepšuje čitelnost údajů.

Historie

Většina moderních technických vynálezů byla vyvinuta pro vojenské účely, stejně tak i systém HUD. Ten byl konkrétně vyvíjen pro zaměřovací systémy stíhacích letadel.

Do automobilů se Head-Up Display dostal až mnohem později. Prvním sériovým automobilem s tímto systémem se stal Oldsmobil Cutlass Supreme z roku 1988.

Články k tématu