Hlavní obsah

Rusko stále může Ukrajinu rozvrátit, tvrdí nový šéf NATO

Příměří na Ukrajině nabízí šanci pro mír, ačkoli Rusko stále může zemi rozvrátit. Na úvodní tiskové konferenci to prohlásil nový generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který ve středu nahradil dosavadního šéfa aliance Anderse Fogha Rasmussena.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Nový generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

"Klid zbraní na Ukrajině nabízí příležitost, Rusko ale nadále udržuje možnosti, jak Ukrajinu rozvrátit. Rusko setrvává v rozporu s mezinárodním právem," řekl Stoltenberg na své první tiskové konferenci.

Bývalý norský premiér Stoltenberg ale podle Reuters zároveň nabídl Moskvě olivovou ratolest, symbol míru. Prohlásil totiž, že nevidí žádný rozpor v budování konstruktivních vztahů s Ruskem a utváření silné aliance.

Mluvil i o obraně Turecka proti islamistům

Šéf NATO rovněž ujistil, že článek 5 Severoatlantické smlouvy, podle kterého se útok na jednoho člena NATO považuje za útok na všechny, je pro alianci klíčový.

Pokud bude Turecko čelit napadení, dostane se mu kolektivní obrany, řekl Stoltenberg. Turecko hraničí se Sýrií a Irákem, kde v posledních měsících zaznamenali výrazné územní zisky radikálové z hnutí Islámský stát.

Reklama

Související články

Čech se stal předsedou Vojenského výboru NATO

Náčelník českého generálního štábu Petr Pavel se stane novým předsedou Vojenského výboru NATO. Do funkce byl zvolen na jednání výboru v litevském Vilniusu....

Zeman na Dnech NATO: Potřebujeme více dronů

Druhým dnem v neděli 21. září pokračují na ostravském Letišti Leoše Janáčka v Mošnově Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR. Necelou půlhodinku před...

Výběr článků

Načítám