Hlavní obsah

Vědci zjistili, jak vznikl zářez na Marsu velký jako Grand Canyon

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prohnuté rýhy v ledové pokrývce okolo severního pólu i hluboký „zářez“ do ní, který je dlouhý jako americký Grand Canyon, zůstávaly dlouho jednou z hádanek, jimiž oplývá planeta Mars. Řešení záhady nabídli vědci z texaské univerzity: je to dílo větru a eroze.

Foto: ESA/DLR/FU Berlin/G.Neukum/Handout, Reuters

Snímek zachycuje skálu vysokou přibližně 400 metrů a jeden z obřích kráterů na Marsu.

Článek

Opírají se přitom o výsledky radarového zkoumání marťanského pólu, které vyvrátily domněnku, že se jedná o výsledek katastrofických změn na povrchu planety.

Radary totiž zjistily ve stěně marťanského kaňonu Chasma Boreale vrstvy ledu, prachu a kamenné drti. „Vypráví nám to příběh větru a pravděpodobně slunce. Je to příběh, který pokračuje,“ řekl planetolog Isaac Smith z univerzity v texaském Austinu.

On a jeho kolegové soudí, že obří polární kaňon vznikl právě v procesu vytváření a eroze usazenin okolo pólu. Přesněji řečeno, vznikly zde dva kaňony. Druhý z nich však usazeniny časem překryly, takže v polární pokrývce zůstal jen jeden zářez o délce 500 kilometrů, šířce sto kilometrů a hloubce dva kilometry.

Mnohem později se začalo vytvářet i to, co vzdáleně vypadá jako prohnuté loukotě poškozeného kola z dávného kočáru. Tyto terénní útvary začaly vznikat pod vlivem tzv. katabatických větrů, které vanou z hor do údolí, někdy mezi dva a půl a půl milionem let. To už asi první pralidé zvedali hlavu k nočnímu nebi a podivovali se, kolik světýlek tam vidí.

Radarové zkoumání jen nevysvětluje, jaké změny v marťanské atmosféře podnítily formování kaňonu i prohnutých rýh. Ukazují jen, jak slunce a vítr dlouhodobě utvářely povrch Marsu a jsou podnětem pro úvahy o klimatických modelech na této planetě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám