Hlavní obsah

Na festivalu jídla budou šéfkuchaři vařit z odpadků

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plýtvat potravinami se nemá, to ví každý, ale jen málo lidí to důsledně dodržuje. Kdo může říci, že v poslední době nevyhodil třeba prošlý jogurt nebo tvrdý chléb? Znovu zpracovat se dají přitom i zbytky, které běžně končí v koši.

Foto: www.grandrestaurantfestival.cz

Akce proti mrhání jídlem nese příznačný název taste-waste (ochutnejte odpad).

Článek

Jak na to, se dozvědí účastníci gastronomické akce Grand Restaurant Festival, která začíná 15. ledna v 93 restauracích 40 měst celého Česka.

„Kromě obvyklých festivalových specialit letos nabízíme unikátní ochutnávku gastronomických nápadů významných šéfkuchařů, jak využít kvalitní suroviny, které občas zbytečně končí svůj užitečný život,“ říká organizátor festivalu Pavel Maurer s tím, že akce zaměřená proti mrhání nese název „taste-waste“.

„Stačí více myslet, vzpomenout na praktiky našich babiček, kreativně využít nových technologií či nečekaných produktů,“ uvedl. Servírovat se tak bude například chips z lososové kůže, zmrzlina vyrobená z chleba, smažené vepřové kůže, rizoto z hub a ořezů mrkve a cibule, omáčka z humřích skořápek. Bramborové slupky našly uplatnění jako chipsy nebo gel.

„Vemínko byla dříve běžná surovina, která však dnes končí v krmivech pro zvířata, což je velká škoda. Vemínko je totiž velmi jemná žláza, která nemá nepříjemnou čpavost vnitřností. Je to i nízkonákladová surovina,“ popisuje svou delikatesu, kterou bude podávat, hotel Miura v Čeladné. Právě tomuto podniku je filozofie taste-waste velmi blízká a snaží se nic nevyhodit.

Kupujeme víc, než jsme schopni sníst

Pryč jsou tak zřejmě časy, kdy první český držitel michelinské hvězdy, šéfkuchař a majitel restaurace v Německu Pavel Pospíšil šokovaně pozoroval, jak v luxusní pražské restauraci vyhazuje kuchař slupky z mrkve do koše. „To bych brzy zkrachoval, z toho všeho se dá přece uvařit skvělý vývar,“ upozorňoval ještě před pár lety Pospíšil.

Plýtvání potravinami začíná podle Maurera už tím, že si kupujeme víc, než jsme schopni sníst, nevíme, jak zbytky jídel recyklovat, plýtváme vodou a z restaurací máme nejraději ty, v nichž se nejen najíme, ale hlavně přejíme. „Už několik let dávám do krmítka pro ptáky drobky chleba, odřezky sýra, uzenin. Je to většinou hned pryč, dvě straky a šest sýkorek je našimi stálými zákazníky,“ prozradil Právu svoji vlastní filozofii Maurer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám