Hlavní obsah

Přední argentinské vinařství: Nesnažíme se být nejlepší ve všem, není důvod

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupce argentinského vinařství Achaval-Ferrer si na nic nehraje. Gaston Williams dobře ví, že ač je toto vinařství z prestižní vinařské oblasti Mendoza velmi mladé, zároveň jde o hlavního hráče v oblasti prémiových argentinských vín. Vždyť právě vína této společnosti hodnotí Wine Spectator či známý sommeliér Robert Parker extrémně vysoko.

Foto: archiv

Gaston Williams

Článek

Jaký byl pro víno rok 2014?

Z pohledu našeho vinařství byl dokonalý. Byl ještě o něco lepší než ten předchozí a už ten jsme hodnotili vysoce nadstandardně. Ale s nějakým detailnějším hodnocením přece jen ještě musíme počkat. Vína z tohoto roku ještě zatím na trhu nemáme, ale dá se očekávat, že vše dopadne na výsost dobře.

Vaše vinařství působí v oblasti Mendoza, ale jste poměrně mladá společnost. Jak se vám podařilo tak rychle dosáhnout takových úspěchů a ocenění?

Tak předně - naši zakladatelé, jejichž příjmení tvoří název našeho vinařství, do toho šli srdcem. Oblast Mendoza není malá a zejména výběr samotného místa byl tím klíčovým rozhodnutím. Když jeden z nich objevil dané místo, kde rostla vinná réva už divoce, bylo jasno. Její chuť byla neskutečná. Bylo to o odkoupení pozemku a obrovské porci práce. Té se ale nikdo z týmu nebál, to byl základ.

Italsko-argentinský tým - jak to fungovalo?

Divil byste se, ale dobře. Know-how ze starého kontinentu přišlo na pomoc výjimečným rostlinám vinné révy z nového světa. Těm rostlinám bylo kolem 80 let a italské vědomosti nám s péčí o ně hodně pomohly.

Mendoza to je malbec. Ten tvoří i u vás většinu produkce. Pěstujete však i pár jiných odrůd. Vyplatí se to?

Dobrá otázka. Těžko říci, zda se to vyplatí finančně, ale pro naši práci je to hodně důležité. Můžeme tak být kreativnější.

Bílé víno ale neděláte vůbec, že? 

Ne, neděláme. Mohli bychom. Ale naše filozofie je jasná - nemůžeme být nejlepší ve všem. Je důležité se soustředit na to, co děláte a dělat to co nejlépe. Nemít široký záběr tak, jak se snaží mnoho obřích vinařství. Specializovat se - to je cesta, jak svou tvorbu odlišit.

Rozumím. Ta ocenění ve Wine Advocate a Wine Spectatoru mi ale stejně přijdou hodně výjimečná na to, jak jste tu krátce. A Robert Parker také nedává 99 bodů ze 100 zrovna často...

To máte pravdu. Zrovna tohoto ocenění pro náš malbec Finca Altamira 2009 si vážíme opravdu hodně.

Foto: archiv vinařství

Dostat z pozemku a divoce rostucí révy to nejlepší, byla tvrdá práce, tvrdí Williams.

Zjišťujete si mezi lidmi, co by rádi pili, a děláte si tak určitý průzkum trhu anebo máte klapky na očích, děláte svoji práci tak, jak nejlépe umíte, a doufáte, že z toho vzejde něco, co se u lidí chuťově uchytí?

Zajímavé, že se na to ptáte. To je vhled, který mnoho lidí nezajímá, ale rád vám odpovím. Od obojího trochu. Máme určité možnosti, jak něco přizpůsobit a velmi dobře monitorujeme, co jde na odbyt a jaké jsou trendy na trhu.

Trendy na trhu - pro vás jde asi zejména o americký trh, pokud se nepletu...

Nepletete. USA se nám stará zhruba o 50 procent odběru. Velmi důležité jsou pro nás i další jihoamerické země a z Evropy třeba Anglie.

Co děláte v České republice?

Tady se zatím tak trochu rozhlížíme a uvažujeme, jak se co nejlépe dostat na místní trh. Spolupracujeme zatím s pražskou restaurací El Barrio De Ángel, kam naše vína dodáváme a dál se uvidí.

Nevypadáte, že by vás to nervovalo...

Kdepak, dobrý produkt si vždy najde zákazníka a nepotřebuje, aby byl někomu vnucován. Je ale velmi důležité poznat trh. Zjistit, co chce. Zda spíše jednodušší vína anebo komplikovanější a dražší. Dobrý produkt ale lidé vždy poznají a umějí si ho vychutnat.

Když jsme u toho vychutnávání, tak jak si své víno nejlépe užijete vy?

S přáteli na nějaké grilovačce. Není nad sklenku našeho malbecu k dobře ugrilovanému hovězímu. Myslíte, že se pletu? Tak jste tuto kombinaci asi ještě nezkusil!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám