Hlavní obsah

Zrestaurovaný Vynález zkázy uvedly Zemanova dcera s vnučkou

• Aktualizováno
Novinky, Lenka Hloušková

Na karlovarském filmovém festivalu si v pátek večer odbude premiéru digitálně zrestaurovaný snímek Vynález zkázy. Poeticko-romanticko-naivistická verze stejnojmenného Verneova románu patří k dětství hned několika československých generací.

Karel Zeman Vynález ZkázyVideo: Novinky

 
Článek

Ve světové premiéře v pátek 10. července od 20:00 snímek znovu zazářil nejen ve Varech, ale také v rámci Světové výstavy EXPO 2015 v Národním muzeu filmu v Turíně, na jubilejním Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary a v Museum of the Moving Image v New Yorku.

Diváci jej mohli od 20 hodin sledovat i na ČT2. Snímek ve Velkém sále hotelu Thermal uvedly příbuzní Karla Zemana. Jeho dcera Ludmila a vnučka Linda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Linda a Ludmila Zemanová (zleva) při příchodu do sálu.

„Je to pro mě dojemná chvíle. Byla jsem tu jako dítě, v roce 1958 s tátou na uvedení filmu na festivalu. Teď tu stojím znovu,” řekla publiku výtvarnice Ludmila Zemanová. Kvůli snímku přiletěla z Kanady, kde s rodinou už přes 30 let žije.

Přijela Zemanova dcera

S jeho digitální restaurací se začalo loni v říjnu. Během ní byly zachované i chyby, k nimž došlo při natáčení, například přítomnost animátora v záběru. Vynález zkázy byl digitálně restaurován v rámci projektu Čistíme svět fantazie, společného projektu Nadace české bijáky, Muzea Karla Zemana a České televize.

Foto: KVIFF

Karel Zeman

„Je úžasné, že dnešní technologie umožňují zrestaurovat a uchovat jakoukoliv formu uměleckých děl světa, které tím opět zazáří a přinesou lidstvu estetický a umělecký zážitek, jako jejich originály před mnoha lety. Nesmírně proto fandím projektu Čistíme svět fantazie, protože slavné filmy mého otce mezi světová umělecká díla patří,“ říká Ludmila Zemanová, která se na obnově filmu také osobně podílela. Představit restaurovaný snímek svého otce přiletěla i s rodinou z Kanady na MFF Karlovy Vary.

Na dvou kontinentech

Festival uvedením Vynálezu zkázy navazuje na tradiční snahu představit publiku jeden z digitálně zrestaurovaných filmů, které právem patří do zlatého fondu naší kinematografie, leckdy i do toho světového.

Snímek byl totiž výjimečný už ve své době. V českém kontextu dodnes drží prvenství co do počtu prestižních světových ocenění.

Foto: KVIFF

Karel Zeman

Jen namátkou - získal Cenu francouzských filmových kritiků, Křišťálovou cenu Francouzské filmové akademie, Velkou cenu Expo 58, Cenu československé filmové kritiky… V New Yorku byl dokonce v jeden večer uveden v 96 kinech současně.

Vynález zkázy zpracovává stejnojmenný román, jednu ze slavných verneovek. Julius Verne by ale asi byl překvapený, jak se český tvůrce jeho látky zhostil. Zůstaly jen skalnatý ostrov uprostřed oceánu, tajemná ponorka, podivuhodný svět pod hladinou…

Foto: Jan Handrejch, Právo

Delegace k filmu Vynález zkázy před zcela zaplněným sálem.

To nejdůležitější ovšem Zeman zachoval ve své mistrnosti: atmosféru napětí a dobrodružství, vzrušení povstávající ze souboje šlechetných úmyslů s nízkými a také defilé úžasných technických vynálezů.

Malířský váleček s rýhami

„V době, kdy jinde na trikových snímcích pracovaly týmy specialistů, vymyslel Zeman s kamarádem, že na malířském válečku vyříznou rýhy, aby mohli veškeré dekorace i kostýmy herců pokrýt pruhy, napodobujícími šrafování na podmanivých dobových ilustracích Verneových románů. I ty realizačně nejdokonalejší trikové filmy vždy zakrátko zestárly, zatímco ten Zemanův, vyrobený takřka na koleně, vyvolá nadšení nad výtvarnou krásou, jemnými gagy a hravou nápaditostí dnes stejně jako téměř před šedesáti lety. V digitalizované kopii bude vypadat ještě rozkošněji, až si půvabná trosečnice začne rozpáleným nabijákem v podpalubí žehlit šaty na hlavni děla…,“ popisuje umění režiséra oficiální web festivalu.

Foto: KVIFF

Karel Zeman

Snímek byl natočený v roce 1958. Je dlouhý 81 minut. A v hodnocení v Československé filmové databázi má stále neuvěřitelných 87 procent. Jeho půvab podtrhuje i poetický scénář básníka Františka Hrubína a hudba známého filmového skladatele Zdeňka Lišky.

Reklama

Výběr článků

Načítám