Hlavní obsah

Lázeň dostává diváky do filmu

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý divák jubilejního 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se může letos jednoduše „dostat do filmu.“ Umožňuje to akce Charlie Gallery a Karlovarská oblast Unie výtvarných umělců nazvaná Filmová lázeň. Návštěvníci festivalu se mohou v rámci této akce ponořit do retro vany na nožičkách, která je naplněná nikoliv vodou, ale filmovými pásy.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Autorka doprovodné akce filmového festivalu Štěpánka Bergerová ve své vlastní Filmové lázni.

Článek

Nechat se zvěčnit na fotografii v po okraj zaplněné vany filmy mohou návštěvníci festivalu každý den mezi 14. a 18. hodinou v jednom z dvorků činžovních domů na náměstí Milady Horákové v obchodně správním centru Karlových Varů.

Filmové pásy v akci

Karlovarská unie výtvarníků v posledních patnácti letech téměř každý rok připravovala v době festivalu v Tržní kolonádě performanci, při které využívala při tvorbě filmových pásů.

Výtvarníci například ozdobili Zámeckou věž filmovými pásy, Filmový šatník převlékl výtvarníky do netradičních oděvů vyrobených z celuloidových pásků, další akcí byla například Filmoseč, Filmový déšť nebo Filmové bludiště.

„Filmovou lázní při jubilejním ročníku festivalu tyto naše akce v minulých letech vyvrcholí,“ uvedla hlavní organizátorka akce a předsedkyně karlovarských výtvarníků Štěpánka Bergerová.

Důvod, proč již nebudou performance pokračovat, je prostý. „Filmy se již netočí na klasické celuloidové pásy, ale prakticky všechny jsou digitální. Máme poslední filmové pásy, které využijeme pro Filmovou lázeň. Každý, kdo se vykoupe v naší Filmové lázni, bude moci říct - Byl jsem ve filmu,“ konstatovala Bergerová.

 Vana je půjčená

Filmová lázeň ve dvorečku na náměstí Milady Horákové nemá nic společného s promítáním dokumentárního filmu Miroslava Janka, které bylo součástí zahájení festivalu v pátek o půlnoci na Mlýnské kolonádě.

„Je to taková legrace. O natáčení stejnojmenného snímku jsem v době, kdy jsem o přípravě akce informovala pořadatele festivalu, nic nevěděla. Prostě jsme se jen trefili do stejného názvu,“ vysvětlila Bergerová.

Autorka akce Filmová lázeň si vanu v retro stylu stojící na stříbrných nožičkách zapůjčila od společnosti Siko. „Nechtěli jsme jenom nějakou obyčejnou vanu, ale takovou, aby vzhledem připomínala vany, které se v minulosti používaly při lázeňské léčbě v Karlových Varech,“ vysvětlila Bergerová, která s kolegy připravila i Koupací řád.

 Boty sundat!

Filmová lázeň je přístupná od patnácti let. Před koupelí je rovněž třeba se zout. „Do lázně není možné vstupovat v oděvech s kovovými prvky, jako jsou druky, cvoky, zipy nebo knoflíky. Takže, kdo má džíny, musí dolů,“ uvedla Bergerová.

Nikdo se ale nemusí bát, že by na uzavřeném dvorečku budil pohoršení. K dispozici je totiž paraván a apartní župánek. „Lze se koupat též ve spodním prádle, které může být i letité, leč čisté, případně pečlivě záplatované,“ pokračovala Bergerová.

Ve vaně lze zaujmout jakoukoliv pozici. „Podle vlastního uvážení a výběru části těla, kterou hodláte zviditelnit nad hladinou,“ uzavřela pořadatelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám