Hlavní obsah

Ve Varech budete moci prozkoumat i jednu nesourodou lásku z videochatu

Novinky, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osamělostí ztrápený obtloustlý belgický pekař a argentinský floutek hubený jak tyčka. Může snad být ústřední dvojice belgického filmu Jsem tvůj, jenž bude v Karlových Varech v hlavní soutěži usilovat o Křišťálový glóbus, ještě nesourodější?

Foto: KVIFF

Jean-Michel Balthazar (vlevo) a Nahuel Pérez Biscayar ve filmu Jsem tvůj

Článek

Jsem tvůj je teprve druhým celovečerním snímkem režiséra Davida Lamberta, který si ale přesto už stihl udělat ve filmařském světě jméno. Mimo jiné proto, že jeho debut Za zdmi vzbudil nemalou pozornost v Cannes, kde byl uváděn v rámci týdne kritiky.

Ve svém novém filmu nabízí Lambert divákům příběh Argentince Lucase, který má nestálou povahu, trpí mladickou nerozvážností, fandí fotbalovému klubu Boca Juniors, má dokonce jeho znak vytetovaný na rameni. Jo a taky si přivydělává jako homosexuální prostitut. Z jihoamerické, jemu ne moc příjemné, reality ho má vysvobodit hlas zpoza erotického videochatu, který ho zve, aby s ním žil v Evropě.

Tím hlasem je Henry, mohutný pekař z malého belgického městečka, které nemá žádné centrum a kde je věčně sychravo. Jeho představa je prostá. Budou spolu s Lucasem žít jako pár, přes noc přespávat ve společné posteli a přes den pracovat v pekařství.

Film o prostituci, nejen té sexuální

„Můj film je pokračováním toho, o co jsem se pokoušel už ve svém debutu – prozkoumávat zákoutí intimity, lásky a všeho trápení, které to s sebou nese. Není to tolik snímek o sexuální prostituci, ale o prostituci obecně,“ říká Lambert.

Režisér dává důraz na přesné vymodelování charakterů postav, jejich motivací, křehkost, nejistotu. Lucasovi se hřmotný pekař fyzicky hnusí a považuje ho za blázna, co si po ránu tančí v pekárně mezi ještě nezpracovaným těstem a už vonícími rohlíčky. Na druhou stranu ví, že jediná alternativa je vrátit se domů, kde ho nečeká nic dobrého, a že je chtě nechtě na Henrym závislý. I Henry očekával trochu něco jiného, chce si Lucase k sobě připoutat, nelibě nese všechny jeho pokusy o emancipaci, balancuje na hraně toho, aby svému chráněnci připomněl, že on to všechno platí. A zároveň tuší, že si s sebou Lucas z Argentiny přivezl nejen tíživou finanční situaci, ale i nějaká ta tajemství.

Foto: KVIFF

Dynamiku vztahu obou hlavních postav dává také prodavačka v Henryho pekařství Audrey v podání Monii Chokriové.

„Jednoduše řečeno je to film o setkání materiálního utrpení s utrpením emocionálním,“ dodává režisér, který podobně jako ve svém prvním snímku naplno využívá také hudební složku, jež mu pomáhá ještě více zvýraznit rozdílnost světů obou hlavních postav. Podobně jako u vizuální stránky se tu už v případě Lamberta dá mluvit o specifickém filmařském rukopisu.

Zda k sobě Lucas a Henry opravdu nakonec najdou cestu, se dozvíte v rámci projekcí na červencovém karlovarském festivalu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám