Hlavní obsah

Ve Varech se dozvíte, jak manipuluje sladké zlo

Novinky, Zbyněk Vlasák

Na hereckém výkonu Pascala Greggoryho je postaveno francouzské drama Sladké zlo. Z jeho postavy staršího soudce, jehož srdce oblouzní čerstvě patnáctiletá Céline, čiší přesně ta správná směs akurátnosti a na druhé straně až dětského naivismu. Film bude v Karlových Varech soutěžit o Křišťálový glóbus v hlavní soutěži.

Článek

Olivier Coussemacq ve svém celovečerním debutu Sladké zlo (L’enfance du mal) otevírá příběh na ulici žijící Céline, která se jednoho dne objeví u domu ctihodného soudce Van Eycka a jeho neméně ctihodné ženy. Zatímco ta se patnáctileté dívky ujímá až s mateřskou něhou, soudce propadne daleko nebezpečnějšímu citu. Ne ze zkaženosti. Naopak, věříte mu jeho upřímnou zamilovanost. Vše se ještě víc komplikuje, když spolu s postavami zjistíte, že Célininu matku poslal za katr právě Van Eyck.

Coussemacq těží z kontrastu majestátnosti buržoazní rodiny (z formálních prostředků ji vystihuje například skoro totální absence hudebního doprovodu) a v prostších, ale pro přežití užitečnějších kategoriích uvažující dívenky, která se postupně z roztomilé nemohoucí stává úspěšnou manipulátorkou. A díky obratnému dokreslování charakterů a dalšímu skvělému výkonu Anaïs Demoustierové (Shooting Star Berlinale 2010) pořád váháte, co vše je z jejího chování chtěné a strašně neradi z ní sundáváte nálepku „oběť“.

Opravdovým vrcholem je pak konec filmu, o kterém jde snad prozradit alespoň to, že se role jednotlivých postav zcela obrátí. S krutou ironií a se závanem pouliční logiky, na kterou jsou akurátnost i majestátnost krátké.

Snímek bude mít v MFF Karlovy Vary 2010 mezinárodní premiéru.

Sladké zlo

Sladké zlo Francie 2010, 90 min

Režie: Olivier Coussemacq, hrají: Pascal Greggory, Ludmila Mikaëlová, Anaïs Demoustierová

Reklama

Související články

Karlovarský glóbus chce i matka Tereza

Sugestivní hudba, vyprávění pozpátku, vynikající kamera a pro některé diváky a divačky i odřezaná hlava jsou hlavní devízy polského filmu Matka Tereza od koček...

Výběr článků

Načítám