Hlavní obsah

Film tvůrců kultovního Kanclu zakončí Fresh Film Fest

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní zakončení festivalu Fresh Film Fest patří filmu tvůrčí dvojice, která má na kontě mimo jiné špičkový seriál Kancl (Office). Ricky Gervais a Stephen Merchant nazvali svůj první společný celovečerní počin Cemetery Junction a v Praze bude k vidění 29. srpna na Nové scéně Národního divadla.

Článek

"Cemetery Junction je i skutečné jméno části britského města Reading, Gervaisova rodiště, kde se odehrává tato místy formanovsky hořká komedie, ve které hrají mj. Raplh Fiennes a Emily Watson," vysvětlila mediální zástupkyně festivalu Martina Reková.

Ricky Gervais je úspěšný britský režisér a herec, který kdysi začínal jako nepříliš úspěšný zpěvák. Naštěstí se přeorientoval na televizní a později i filmovou tvorbu.

Jeho nejslavnějším dílem je seriál Kancl, kde ztvárnil i roli otravného šéfa. Mezi náročnějšími televizními diváky se stal takřka kultem pro svou originalitu (formou předstírá, že jde o dokument) a vytříbený humor těžící s trapných situací, přetvářky a každodenní absurdity v kanceláři.

Festival nabídne více než 150 filmů

Objevil se v roce 2001 a sesbíral řadu cen (Zlatý glóbus, BAFTA, British Comedy Awards). V roce 2005 byl pak převzat Američany a ožil znovu, byť po mírných úpravách a s jinými herci. Britové na svůj originál nedají dopustit, ale ani americký seriál není špatný, např. hlavní role šéfa se výborně zhostil Steve Carell, známý z komedií z okruhu Bena Stillera a Owena Wilsona.

Právě Stiller a řada dalších amerických hvězd vystoupila v jeho další seriálu Extras o životě filmového komparzu. Na Kanclu i Extras s Gervaisem spolupracoval Stephen Merchant. Seznámil se s ním v devadesátých letech v rádiu, kde pracoval jako DJ.

Fresh Film Fest nabízí během pěti dní (od středy 25. do neděle 29. srpna) více než 150 filmů, z nichž některé jsou studentské a utkají se v několika soutěžích, stejně jako filmové debuty, kterým patří samostatná soutěžní sekce. Kromě toho festival uvede řadu celovečerních snímků, které byly oceněny v rámci prestižních festivalů, jako například na festivalu v Sundance.

Reklama

Výběr článků

Načítám