Hlavní obsah

RECENZE: Intimní, drásající i léčivá zpověď manželů Třešňákových

Právo, Tereza Frýdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Publikace s názvem Zvuky probouzení přináší svědectví manželů Třešňákových. Vyprávějí, jaké je to být rodiči dnes čtrnáctileté Dorotky. A jelikož jejich dcera trpí vážnou formou autismu společně s mentální retardací, jedná se o náročné čtení. Zároveň je to kniha plná lásky, upřímnosti, něhy a porozumění. V neposlední řadě přináší naději.

Foto: Druhé město

Obal knihy

Článek

Petr Třešňák je český novinář píšící do rubriky Téma týdeníku Respekt převážně o zdravotních a sociálních námětech. Původně sepsal knihu sám, ale poté, kdy ji dokončil, připadala mu neúplná. Nakonec dospěl k závěru, že postrádá výpověď ještě jedné významné osoby, a to své ženy, psychoterapeutky a lektorky krizové intervence Petry Třešňákové.

Nebylo to poprvé, co společně nesnadné téma zpracovali. Podíleli se na natáčení dokumentárního snímku Děti úplňku, jenž stál na začátku zrodu projektu Homesharing, který do dnešní doby pomáhá rodičům pečujícím o děti se zdravotním postižením.

Kniha vznikala více než pět let, a to se odráží v její propracovanosti a mnohovrstevnatosti. Kromě toho, že nabízí vhled do dnů a duší bezradných rodičů nemocné dcery, přivádí čtenáře také na zajímavá místa. Třeba na obřad v týpí uspořádaném Indiány z kmene Navaho.

Očekávání, Vyčerpání, Léčení, Chybějící stránka a Probouzení. To jsou názvy pěti kapitol, do kterých je kniha rozčleněna. Pro tři z nich napsala svou výpověď také Petra. Její pasáže jsou velmi čtivé a je zajímavé pozorovat jemné nuance v ženském a mužském pohledu na věc. Škoda že prostoru nedostala více.

Síla publikace tkví v hloubce myšlenek, které přináší. Přečíst by si ji měl možná každý, protože její obsah promlouvá nejen k rodinám zasaženým nelehkým osudem. A přestože se Petr Třešňák hned zkraje knihy zaříká, že se nesnaží přinést návod, jak se s nesnadnou situací vypořádat, že zkrátka takový postup neobjevili…, možná přece jen trochu ano.

Petr Třešňák a Petra Třešňáková: Zvuky probouzení
Druhé město, 296 stran, cena 349 Kč

Hodnocení 90 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám