Hlavní obsah

Autor Šifry mistra Leonarda neporušil autorská práva

Novinky, ČTK, BBC, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝ

Autor Šifry mistra Leonarda Dan Brown neporušil autorská práva, rozhodl v pátek londýnský soud. Žalovali ho Michael Baigent a Richard Leigh, kteří v roce 1982 vydali knihu Svatá krev a svatý grál a měli dojem, že jim Brown ukradl nápady.

Článek

"Rozsudek ukazuje, že tato žaloba byla absolutně neopodstatněná," řekl v pátek spokojený Brown.

Soud začal případ projednávat koncem února. Michael Baigent a Richard Leigh se v knize Svatá krev a svatý grál zabývají teoriemi, že Ježíš a Máří Magdaléna byli manželé, měli dítě a pokrevní potomci dodnes žijí, což je i podstata Brownovy detektivky.

Kauza je precendentem pro anglosaské autorské právo, může stanovit meze či pravidla, za nichž lze v beletrii využívat výzkumu jiných autorů. Kniha Baigenta a Leigha je odbornou publikací, nikoli beletrií.

Brownovi advokáti tvrdili, že umělci odedávna přebírali nápady a nově je zpracovávali. Dan Brown přiznal, že práce obou autorů využil. Padly náznaky, že jméno hlavního badatele a zločince v jeho knize - sir Leigh Teabing - je úmyslnou přesmyčkou ze jmen autorů, z jejichž díla vycházel.

Brownovy knihy se prodalo přes 30 miliónů výtisků a autor vydělal jen za první rok 45 miliónů liber (1,87 miliardy korun), takže se rázem stal nejbohatším spisovatelem světa. Příběh byl také zfilmován. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám