Hlavní obsah

Osobnosti o brněnském časopisu Host v TV

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Pohnutá historie literárního časopisu Host, resp. Host do domu, v němž vynikali velikáni české literatury jako Ludvík Kundera, Jan Trefulka, Milan Uhde, Věra Mikulášková, Dušan Skála a mnoho dalších, inspirovala Centrum dramatické tvorby České televize v Brně k natočení komponovaných pořadů nazvaných Genius loci.

Článek

"Pořad, který odráží vývoj a historii časopisu i životní postoje jednotlivých osobností, jsme rozdělili do čtyř period. První se zabývá časopisem v letech první republiky, druhá obdobím od roku 1963 do roku 1970, kdy byl zakázán, třetí pak obdobím samizdatu v osmdesátých letech a čtvrtá lety devadesátými," řekl dramaturg pořadu Petr Bělík.

Historie časopisu se datuje už od dvacátých let minulého století, kdy se v něm scházely příspěvky osobností moravské Literární skupiny a pražského Devětsilu. V padesátých letech vznikl v Brně časopis Host do domu, jehož název byl narážkou na Jiřího Wolkera. Časopis Host do domu pak zanikl až normalizací v sedmdesátých letech a vstal z mrtvých pod názvem Host o víc než deset let později, ovšem vydávaný formou samizdatu. Časopis v současné době vychází jako velkoformátový a je součástí české kulturní mapy.

"Vzpomínám si na problémy v roce 1949, když jsme chtěli, aby tehdejší ministerstvo kultury povolilo vydávání časopisu, a kdy jsme naráželi na názor Václava Řezáče, že v Brně přece žádní spisovatelé nejsou. Do procesu nakonec zasáhlo Ministerstvo kultury ČSR, které nám povolilo kvótu papíru," zavzpomínal na začátku poválečné éry časopisu jeho spolutvůrce a pamětník Ivan Kříž.

Komponovaný pořad věnovaný pozoruhodnému literárnímu periodiku uvede brněnské studio České televize 12. ledna od 20 do 23 hodin na druhém programu s názvy jednotlivých dílů Procesí dychtivých slov, Literární hostinec a Akustika srdce aneb Panu profesorovi s láskou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám