Hlavní obsah

Zemřela autorka knih pro děti Judith Kerrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 95 let zemřela autorka a ilustrátorka knih pro děti Judith Kerrová. Oznámilo to nakladatelství HarperCollins, které ji zastupuje. Britská spisovatelka za poslední půlstoletí vydala více než tři desítky knih, jichž se po celém světě prodaly miliony výtisků. Nejznámější z nich, Na svačinu přišel tygr, vyšel i v českém překladu.

Foto: Profimedia.cz

Judith Kerrová

Článek

Kniha o tygrovi, který nečekaně přijde na návštěvu k malé holčičce Sofii, kde spořádá všechno občerstvení připravené na odpolední čaj, vyšla poprvé v roce 1968. Od té doby z pultů knihkupectví nikdy nezmizela, vyšla v překladech do desítek jazyků a prodalo se jí přes pět milionů kusů.

Kerrovou obrovský úspěch její prvotiny povzbudil k napsání dalších knih, včetně patnáctidílné série o kočce Mog nebo ceněné románové trilogie pro děti Jak Hitler ukradl růžového králíčka, která částečně vychází i z jejích osobních zkušeností. Kniha totiž popisuje osud rodiny, která prchá z nacistického Německa před perzekucí. Sama Kerrová, která se narodila v Berlíně, přitom musela v roce 1933 kvůli svému židovskému původu z Německa také prchnout a usadila se s rodinou v Británii.

Kerrová se kariéře spisovatelky a ilustrátorky začala věnovat až po čtyřicítce, předtím pracovala jako designérka, učitelka a autorka scénářů pro stanici BBC. Knihy ale pak už nikdy psát nepřestala: její poslední kniha nazvaná The Curse of the School Rabbit (Prokletí školního králíka) má vyjít příští měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám