Hlavní obsah

Spielberg: Problém Oscarů není rasismus, ale uplácení

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Steven Spielberg přispěl do debaty o Oscarech a údajně rasistických nominacích. Podle něj nejde o rasismus, ale o to, že členové akademie jsou nepřímo upláceni. Jde o různé „pozornosti“ a pozvání na luxusní večírky, naznačil magazínu The Hollywood Reporter.

Foto: Profimedia.cz

Steven Spielberg

Článek

Spielberg připustil, že ho dost překvapilo, když film s afroamerickou tématikou Straight Outta Compton nedostal nominaci, ale ani to není důkaz rasismu. Rozhodně však nesouhlasí s tím, aby ze seznamu hlasujících mizeli zasloužilí členové (většinou spadají do kategorie starý bílý muž, pozn. aut.) a byli nahrazováni členy, kteří lépe odpovídají politicky korektnímu složení.

”Byl jsem překvapen, že někteří lidé nebyli nominováni. Překvapilo mě, že vynechali Idrise Elbu. Myslím, že to byl jeden z nejlepších výkonů v kategorii vedlejších rolí. A viděl jsem Straight Outta Compton - se ženou jsme to viděli hned první víkend a úplně nás to pohltilo. Byl to neuvěřitelný film. Velmi mě překvapilo, že ho vynechali,“ uvedl.

Na druhou stranu dodal, že před pár lety Oscara dostala Lupita Nyong'o nebo film 12 let v řetězech. Rasismus v akademii nevidí, přestože je většina členů bílá. Problém je podle něj v něčem jiném.

„Myslím, že to množství dárečků, množství pobídek by se mělo snížit na nulu. Nejvíce ze všeho mi vadí ta lákadla - lidé posílají propracované reklamní prospekty a dárkové koše. Myslím, že posílání DVD je vše, co by se mělo dělat, nic navíc. Ne všechny ty večeře a všechno možné. Je to jiné, než to bývalo.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám