Hlavní obsah

RECENZE: Jan Tichý postává v abstraktní krajině

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvorbu kolínského rodáka Jana Tichého, který se věnuje především malbě, kresbě, grafice a užitému umění, lze vidět v Galerii města Kolína. Jeho zásadním tématem je hledání opěrného bodu v abstraktní krajině i zasazení materiálního objektu v imateriálním prostoru.

Foto: Jan Šída, Právo

Jan Tichý se věnuje především malbě, kresbě, grafice a užitému umění.

Článek

Tvůrce pravděpodobně často jen tak nenápadně postává v plenéru, tiše vstřebává krásu zjevující se kolem a navěky si do paměti ukládá syté barvy, ostré tvary i neotřelou kompozici.

Všechny uložené trojrozměrné jevy pak s časovým odstupem přenáší na plochu, deformuje je, někdy dokonce svébytně destruuje. Objevuje nové dimenze, prozkoumává jejich tvarovou bohatost, ale především poměřuje realitu s vlastními vizemi.

Architektura exteriéru v Tichého pojetí nemá hranice. Přichází z nekonečna a také se do něj posléze s neúprosnou tvrdohlavostí vrací.

Foto: archív Jana Tichého

Architektura exteriéru v pojetí Jana Tichého nemá pevně dané hranice.

Atmosféra obrazů připomíná zamženou podzimní krajinu plnou výrazných barev, syrového chladu a nenápadných impresí, které se zařezávají do lidské mysli.

Malířův svět je prostý lidského vlivu. Nejenom figur, ale i domů nebo třeba aut. Výjimku tvoří osamělá židle trůnící v poloprázdném prostoru. Další díla si vystačí s nehmotnou expresivní zkratkou.

Vkročit do Tichého vizuálního světa není jednoduché. Musíme se totiž neustále pokoušet sledovat zobrazenou skutečnost jeho očima. Ovšem sdílet obyčejné věci přetransformované originální optikou chce nejen fantazii, ale také vůli přistoupit na hru někoho jiného.

Jan Tichý: Chvění, obrazy, kresby
Galerie města Kolína, do 24. března

Celkové hodnocení 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám