Hlavní obsah

Filmy o domově, Ukrajině i migrantech ukáže Jeden svět

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důležitá aktuální témata reflektuje filmový festival Jeden svět, který se koná od 7. do 16. března 2016 v Praze a následně v dalších 32 městech.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ukrajina: tanky luhanských separatistů

Článek

„Takzvaná migrační krize nám ukázala hodně především o nás samotných. Tímto směrem se letos vydáme i na Jednom světě a prozkoumáme domov z mnoha úhlů pohledu. Během sledování stovek filmů a přípravy kampaně jsme si například uvědomili, že domov nelze zobrazit. Je to komplex řady hodnot, a ne jen oblíbené bačkory,“ uvedla ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

„Tematika domova se prolíná celým programem, velmi často je domov spojován se ztrátou nebo naopak nalezením. Vždyť i v srdci Evropy lze o domov snadno přijít, ať už vinou domácího násilí, exekucí, nebo proměnou hodnotové orientace. I o tom jsou letošní filmy,“ dodala Hana Kulhánková.

Hledání domova je název hlavní tematické kategorie, která představí 13 filmů. „Nabídnou pohled na různé aspekty migrace, ať už je to příprava k opuštění domova, útěk, pobyt v detenci či uprchlickém táboře, nebo sžívání se s novým prostředím. Novinkami jsou kategorie Neklidná Ukrajina a Kdo je tady normální?, což je kategorie zaměřená na touhu lidí se znevýhodněním zapadnout do většinové společnosti. Perličkou ročníku je kategorie Mezi druhy o komunikaci se subjekty, které nejsou lidmi – roboty, mimozemšťany, virtuálními identitami či zvířaty,” popsala Tereza Hronová.

Festival se věnuje i tématům cest ke svobodě, médiím a nadnárodním korporacím. Dává prostor také krátkým studentským filmům v kategorii iShorts – hledání domova. Všechny podrobnosti najdete na www.jedensvet.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám