Hlavní obsah

Zemřel kytarista legendárních Jefferson Airplane Paul Kantner

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák a kytarista skupiny Jefferson Airplane and Starship, jež se stala jedním ze symbolů 60. let, ve čtvrtek zemřel. Paulu Kantnerovi bylo 74 let.

Foto: Profimedia.cz

Paul Kantner

Článek

Kantner měl už delší dobu vážné zdravotní komplikace. Před pár dny utrpěl infarkt a postupně mu selhaly všechny orgány.

„Chceme vyjádřit soustrast našim přátelům, rodině a fandům Paula Kantnera z Jefferson Airplane,” uvedli členové skupiny The Doors. „Hudba by byla jiná nebýt  The Doors a Jefferson Airplane, obě skupiny velmi přispěly k typickému zvuku šedesátých a sedmdesátých let.”

Kantner byl jednou z nejvýznamnějších osobností éry hippies. Skupina vznikla v roce 1965 díky setkání se zpěvákem Marty Balinem. Přidal se k nim kytarista Jorma Kaukonen a v roce 1966 přijali krásnou zpěvačku Grace Slick, modelku, která se stala pro mnohé symbolem skupiny a obecně celé éry drog, volné lásky atd.

Roku 1966 vyšel debut Jefferson Airplane Takes Off, který měl solidní kritiky, ale vrchol měl teprve přijít s nástupem Grace. Druhá deska Surrealistic Pillow, natočená s producentem Rickem Jarrardem (a neoficiálním producentem Jerrym Garcíou), přinesla komerční úspěch a skupina nastoupila cestu k mezinárodní slávě. Obsahovala jedny z nejzásadnějších skladeb 60. let: psychedelickou White Rabbit a dodnes hraný hit Somebody to Love.

Foto: Camden (Sony Music)

Jefferson Airplane na desce Best of

Jefferson Airplane postupně přecházeli na tvrdší a „zkouřenější“ zvuk ve stylu Cream. Třetí album After Bathing at Baxter' vyšlo v roce 1967 a další Crown of Creation v roce 1968. Pak vystoupili na kultovním Woodstocku. Zlatá éra skupiny končí s příchodem sedmé dekády.

Jednotliví členové se pak pustili do sólo kariér a v roce 1970 se poprvé objevuje název Jefferson Starship, kde působí Kantner a Grace. Někteří další členové Airplane s nimi chvilku spolupracovali a pak odešli. Vyšlo ještě album Long John Silver.

Poslední živý koncert Jeffeson Airplane se datuje k roku 1972. V osmdesátých letech se pokusili o comeback. Kantner pak odešel, ale v roce 1992 se s kapelou zase spojil.

Reklama

Výběr článků

Načítám