Hlavní obsah

Javorský si zahraje Buriana, Novotný Marvana

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robert Sedláček začal pro Českou televizi natáčet šestidílný cyklus Bohéma, který mapuje osudy našich nejslavnějších prvorepublikových filmových hvězd. Autorkou scénáře je novinářka, spisovatelka a scenáristka Tereza Brdečková.

Foto: Miroslav Kučera/ČT

Vladimír Javorský jako Vlasta Burian

Článek

V hlavních rolích se objeví David Novotný jako Jaroslav Marvan, Vladimír Javorský jako Vlasta Burian a spousta dalších.

„Osudy našich kultovních herců za okupace jsou nesmírně dramatické a mimořádné tím, že linie mezi bohémským  životem v barrandovských studiích a koncentrákem či popravištěm byla v té době velice tenká. Ti lidé balancovali mezi přepychem a smrtí, mezi zradou a odbojem, mezi zbabělostí a hrdinstvím. Někdy ti samí lidé kolaborovali a současně spolupracovali s odbojem. Herecké hvězdy jsou pro každý režim velkým lákadlem, protože skrze ně lze manipulovat davy,” řekl  kreativní producent Jan Štern. Využívali je proto nacisté i komunisté.

„V Bohémě se objeví jedny z nejznámějších ikon tuzemského filmu a divadla první poloviny minulého století. Kromě nich mnoho dalších osobností, které – ať už přímo, nebo zprostředkovaně – utvářely tvář československého filmu. Půjde například o režiséry Martina Friče a Otakara Vávru, filmového producenta a ředitele společnosti Lucernafilm Miloše Havla, spisovatele Jana Drdu nebo novináře Julia Fučíka, kterého herec Zdeněk Štěpánek ukrýval ve svém bytě.“

Foto: Karel Cudlín

David Novotný jako Jaroslav Marvan

„Pro mnohé bude překvapivé, co všechno se dělo za oponou. A že toho bylo hodně. Spousta těch věcí byla bolestná, nechutná,“ tvrdí režisér Bohémy Robert Sedláček, který má s filmovou dobovou stylizací bohaté zkušenosti i díky cyklu České století.

Hlavním hrdinou a vypravěčem Bohémy je barrandovský dramaturg Arnošt (Michal Balcar a následně Oldřich Kaiser). Samotné natáčení začalo v pražském divadle ABC, které představuje Divadlo Vlasty Buriana uzavřené v roce 1943.

„Na jedné straně se v divadle Vlasty Buriana skrývá vysílačka, na druhou chodí Burian do Rozhlasu parodovat Beneše a Masaryka a ve své vile pořádá večírky pro prominentní nacisty. Vyberte si… Doba byla složitá a já si myslím, že zrovna Burian nebyl darebák,“ doplňuje Robert Sedláček.

„Můj vztah k Jaroslavu Marvanovi se samozřejmě proměnil. Člověk ho celou dobu vnímá nějakým způsobem, ale pak si přečte scénář, který může být samozřejmě z části fikcí, a vidí ho úplně jinak. To je první pohled. Druhý pohled na Marvana přijde, až se do té role dostanu a uvidím jej v kontextu,“ uzavřel David Novotný.

Reklama

Výběr článků

Načítám