Hlavní obsah

Osmdesátiny Alaina Delona

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmdesáté narozeniny oslaví v neděli francouzský herec Alain Delon. Na filmovém plátně se proslavil jako dobrý šermíř, boxer, jezdec na koni, dobrodruh, stejně tak jako chladnokrevný policista či bezohledný gangster.

Foto: ČTK

Alain Delon bude v neděli osmdesátiletý.

Článek

Mnohokrát dokázal, že za svůj úspěch nevděčí jen krásné tváři, sportovní postavě a podmanivým očím, ale především talentu a cílevědomosti. Mimo filmové prostředí se projevil i jako úspěšný obchodník s vínem, nábytkem, módní konfekcí a kosmetikou. Uznání dosáhl také svou sbírkou obrazů a soch.

Jeho hereckou kariéru odstartoval v roce 1957 francouzský režisér Yves Allegret, když ho obsadil do filmu Quand la femme s’en mele. Pod taktovkou mnoha významných režisérů světového jména, jako jsou například Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti, René Clément či Louis Malle, pak hrál ve zhruba devadesáti filmech.

K jeho nejslavnějším patří Rocco a jeho bratři (1960), Gepard (1963), Černý tulipán (1964), Sicilský klan (1969), Zorro (1975), Smrt darebáka (1977), Návrat Casanovy (1992), Poloviční šance (1998) a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám