Hlavní obsah

Německý festival začal pádem

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jubilejní dvacátý ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka začal v pátek 6. listopadu poněkud nešťastně.

Foto: Arno Declair

Dürrenmattovu Návštěvu staré dámy uvede v neděli v Divadle na Vinohradech soubor berlínského Deutsches Theateru.

Článek

Při odpolední zkoušce inscenace der die mann berlínské Volksbühne se pádem z lana na plochu jeviště zranil herec Jan Burhardt tak, že musel být převezen do nemocnice. A protože, jak vyprodanému hledišti Státní opery, večer objasnil režisér Herbert Fritsch, je v inscenaci každý jednotlivec nenahraditelný, vypadalo to, že diváci půjdou domů zklamaní.

Naštěstí Volksbühne, která je hostem festivalu již počtvrté, přivezla videozáznam. A i když živé divadlo nic nenahradí, bylo i z promítnutého videa patrné, že inscenace der die mann, inspirovaná texty pozdního německého dadaisty Konrada Bayera, je hravé divadlo, založené na perfektní práci se slovem, pohybem, hudbou, rytmem a gagem. Živé by jistě bylo ještě přitažlivější, ale možná se ho dočkáme v některých příštích ročnících.

Festival pokračuje v sobotu Fassbinderovou Brémskou svobodou Městského divadla Kladno, jež získala letošní Cenu Josefa Balvína za nejlepší domácí inscenaci německy psané hry a která bude uvedena v Divadle Komedie, a v neděli v Divadle na Vinohradech Dürrenmattovou Návštěvou staré dámy v podání berlínského Deutsches Theateru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám