Hlavní obsah

Cirk La Putyka byl na Szigetu více kabaretní

Právo, Přemysl Štěpánek,Budapešť

Festival Sziget je největší hudební festival ve střední Evropě, ale velkou pozornost věnuje i nehudebním formám umění, včetně divadla, tance i nového cirkusu. Dostat se na tento prestižní festival se podařilo Cirku La Putyka, který odehrál ve zcela zaplněném šapitó pět představení. Dojem z účasti na festivalu popsal vedoucí souboru La Putyka na Szigetu Jiří Kohout.

Foto: archiv Cirk La Putyka

O vystoupení na festivalu mluvil vedoucí souboru Jiří Kohout.

Článek

Na festivalu jste hráli v šapitó, na které celý den svítilo sluníčko, a uvnitř stanu bylo více než čtyřicet stupňů. Je to pro vás komplikace, nebo jste na takovou situaci zvyklí?

Podobné podmínky nám nejsou úplně cizí, zažili jsme je třeba před pár lety v našem ChapiteauX na Letné. Ale minulý týden byl i pro nás rekordní. V těch vedrech síly ubývaly rychleji a je nutné na sebe dávat větší pozor, aby nedošlo k nějakému zranění. Ale je to prostě součást naší práce. Tam, kde by za normálních teplot bylo v zákulisí trochu volného místa, stála vědra s ledem nebo alespoň studenou vodou.

Co mohli návštěvníci Szigetu vidět, pokud navštívili vaše představení?

Přijeli jsme s více kabaretně pojatým představením nazvaným Best of La Putyka, kde ukazujeme vrcholná čísla z našich vystoupení. Na hudebním festivalu, v tom rámusu kolem, není moc prostoru pro jemnost a minimalismus, proto jsme se snažili postavit energickou show tak, abychom si ji společně s publikem užili. A protože Sziget je především hudební festival, měli jsme s sebou živou kapelu, která svou muzikou pohotově parafrázovala aktuální festivalové dění a každá show byla opravdu jedinečná. I my jsme si to díky tomu maximálně užili.

La Putyka vystupovala současně v Budapešti na Szigetu, ale zároveň ve stejnou dobu na festivalu Fringe. Která byla ta správná La Putyka?

Samozřejmě že obě. V Edinburghu na Festivalu Fringe hrajeme nejnovější představení Dolls, kde hraje pětice našich zahraničních akrobatů z Francie, Německa a Mexika. Zbylí členové byli součástí představení na Szigetu, dva akrobaté z USA, finský trampolinista a, počítám-li dobře, třináct účinkujících z Česka. Dělit soubory na správnou a nesprávnou La Putyku nechceme a ani nemůžeme, protože La Putyka jsme my všichni.

Měli jste čas se podívat na nějaké představení či koncert?

Bylo to tak půl na půl, někteří z nás po výkonu ve vypečeném stanu raději odpočívali, vždyť jsme tam pracovali a nemohli jsme si dovolit ohrozit svoje zdraví. Nakonec se ale všichni na něco vypravili podívat. Velikost festivalu nás ale zaskočila. Letos jsme se svými vystoupeními objezdili několik českých festivalů, větších i menších, takže máme přímé srovnání. Každý z nás si na Szigetu něco našel.

Reklama

Výběr článků

Načítám