Hlavní obsah

Češi zazáří na největší evropské přehlídce divadelního umění

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České scénické umění má opět šanci zazářit na největší evropské přehlídce divadelního a scénického umění Edinburgh Festival Fringe. Česká sezóna pod názvem Czech Showcase 2015 hostí čtyři představení, oceňovaná odborníky i divadelní veřejností.

Foto: Cirk-la-putyka

Cirk La Putyka

Článek

Na letošní Fringe zazáří originální pojetí adaptace Havlovy Audience Antiwords v podání Spitfire Company, uhrančivé produkce Dolls souboru Cirk La Putyka, cenami ověnčený taneční projekt Korekce skupiny VerTeDance a hravý duet Terezy Ondrové a Petera Šavela Boys Who Like to Play With Dolls.

Mistři českého divadelního a scénického umění vystoupí během jednoho měsíce celkem třiašedesátkrát na čtyřech různých místech v Edinburghu. Účast českých umělců podpoří letos již popáté České centrum Londýn.

Fringe nabízí jedinečnou možnost ukázat českou taneční a divadelní tvorbu početnému mezinárodnímu odbornému i laickému publiku. Zároveň je, vzhledem ke srovnání se stovkami jiných špičkových souborů z celého světa, velkou výzvou především pro samotné umělce. V posledních letech zaznamenali čeští tanečníci vynikající úspěchy v podobě příznivých recenzí, festivalových cen (tři ceny Herald Angel, dvě nominace na Total Theatre Award atd.) a pozvání na festivaly ve Velké Británii i ve světě. Tyto zkušenosti ukazují, že české nonverbální divadlo kvalitativně obstojí i v konkurenci současného světového dění.

Tanec i nový cirkus

Letošní výběr se soustředí na soubory, které patří ke špičce českého pohybového divadla a tance, a které na Fringe již v minulých letech vystupovaly. Právě postupné vytváření povědomí a stavění na předchozích oceněních či recenzích může výrazně přispět k zájmu novinářů a odborníků o celou národní sezónu i jednotlivá představení.

„Žánrově různorodá představení – současný tanec, nový cirkus, pohybové divadlo – spojuje schopnost originálního vyjádření a strhující výkony interpretů ve fyzicky náročných choreografiích. Napříč představeními se pak nesou témata omezení a nesvobody, ať již vnitřní, tvůrčí nebo společenské, a možností, jak se s nimi vypořádat. Náročná látka je však vždy zpracovaná s překvapivým nadhledem a vtipem,“ sdělila Tereza Porybná, ředitelka Českého centra Londýn.

Do krásného prostoru ZOO Venues se po dvou letech vrací VerTeDance s inscenací Korekce. Uhrančivé představení režiséra Jiřího Havelky s živým doprovodem Clarinet Factory sbírá ocenění (Taneční inscenace roku 2014, Cena Divadelních novin 2014 ad.) a příznivé kritiky už od loňské premiéry. V červnu dokonce soubor získal hned dvě hlavní ocenění na prestižním BE festivalu v Birminghamu.

Na Fringe se také po čtyřech letech vrací originální Cirk La Putyka, tentokrát s temnými a výraznými Dolls. Působivá směs tance, akrobacie, originální hudby a sofistikovaného vizuálního divadla zkoumá fenomén umělých nápodob člověka a jeho vliv na naše životy. Diváci ji uvidí v cirkusovém stanu Underbelly, jedné z nejnavštěvovanějších scén na Fringe.

Cirk La Putyka byl na svém posledním Fringe angažmá nominován na prestižní cenu Total Theatre Award 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám