Hlavní obsah

Cenu Kristián převzali na Febiofestu Annaud, Rickman a Novaková

– Praha

Čestnou cenu Kristián za přínos světové kinematografii převzali dnes večer při zahájení Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest francouzský oscarový režisér Jean-Jacques Annaud, britský herec a režisér Alan Rickman a americká herečka a výtvarnice s českými předky Kim Novaková. V české premiéře byly pak uvedeny Annaudův snímek Talisman vlků a Rickmanova kostýmní historická podívaná Královská zahradnice z doby Ludvíka XIV.

Foto: Milan Malíček, Právo

Herec a režisér Alan Rickman

Článek

Annaud při přebírání ceny připomenul, jak do Prahy koncem 80. let často jezdil za režisérem Břetislavem Pojarem, který přispěl animovanými snovými pasážemi malého medvíděte do jeho hraného filmu Medvěd. "Zhostil se tohoto úkolu úžasně," řekl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Francouzský redžisér Jean Jacques Annaud

Rickman v souvislosti s cenou upozornil, že do důchodu se ještě nechystá. Poděkoval organizátorům Febiofestu, že ho přivedli do Prahy. "V roce 1990 jsem chtěl strávit Silvestra na Václavském náměstí - ale nebyl hotel ani letenky," řekl.

Kim Novaková byla dojata. Připomněla, že Česko je země jejích předků. "Jako malá jsem v Chicagu chodila do české školy, ale dnes už česky umím jen slovo děkuji," uvedla. Diváky pozvala na výstavu svých obrazů, kterou v pátek otevře ve Strahovském klášteře. "Bylo pro mě štěstím, že jsem se mohla vyjadřovat prostřednictvím filmu. Dalším štěstím se pro mě stalo výtvarné umění, to mě vlastně zachránilo," poděkovala a převzala pamětní medaili, kterou pro ni připravila Česká mincovna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hollywoodská legenda s českými kořeny Kim Novaková přijela do Prahy na Febiofest

Zahajovací ceremoniál měl ještě jeden vrchol. To když zlatou pamětní medaili převzal ke svým letošním devadesátinám "nejslavnější český kovboj" Karel Fiala, představitel Limonádového Joea ze stejnojmenné hudební komedie Oldřicha Lipského. "Na Barrandově před padesáti lety jsem byl v bílém kostýmu - a teď jsem ve zlatě," uvedl.

Dvaadvacátý ročník Febiofestu nabídne do 27. března 159 filmů z 56 zemí. Porotu soutěže prvních a druhých filmů Nová Evropa, v níž domácí kinematografii zastoupí česko-německý nízkorozpočtový absolventský film Schmitke režiséra Štěpána Altrichtera, vede herečka Vlasta Chramostová.

Podle prezidenta Febiofestu Fera Feniče přijede do Prahy ze zahraničí 44 hostů. Budou mezi nimi také izraelský filmař Eran Riklis, padouch z bondovky Dech života Jeroen Krabbé a italská hvězda Alba Rohrwacherová. Na zakončení 27. března diváci zhlédnou snímek Druhý báječný hotel Marigold, který představí britský režisér John Madden a rovněž převezme Kristiána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám