Hlavní obsah

Skupina Blur nahrála album v původní sestavě

Právo, (ŠH)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská skupina Blur oznámila vydání nového alba. Informaci zveřejnila minulý týden na tiskové konferenci v Londýně. Deska se bude jmenovat Magic Whip a vyjde 27. dubna letošního roku. Kapela ji natočila v původní sestavě, tedy i s kytaristou Grahamem Coxonem.

Foto: archív Warner Music

Blur vydají nové album po dvanácti letech.

Článek

Zatím poslední deskou Blur je Think Tank z roku 2003. V dubnu 2010 skupina zveřejnila singl Fool’s Day, který vyšel na vinylu v rámci hudebního dne nazvaného Record Store Day. Zdarma byl rovněž ke stažení na internetových stránkách formace.

Ta se ve studiu sice znovu sešla zkraje roku 2012, ale podle producenta Williama Orbita zpěvák Damon Albarn práce na albu zastavil. V červenci 2012 byly zveřejněny písničky The Puritan a Under The Westway a skupina vystoupila v londýnském Hyde Parku. Její koncert byl součástí zakončení letních olympijských her.

K nahrávání nové desky došlo v loňském roce. Několikrát se o jejím vzniku spekulovalo v tisku, teprve nyní je ale vše potvrzené.

Blur debutovali v roce 1991 albem Leisure. V polovině devadesátých let se stali důležitým reprezentantem stylu britpop a svedli souboj o stylový trůn s kapelou Oasis. Získali řadu ocenění včetně několika Brit Awards. Při nahrávání poslední desky Think Tank se projevily vnitřní problémy a neshody mezi hlavními protagonisty, zpěvákem Damonem Albarnem a kytaristou Grahamem Coxonem, jenž se navíc musel v průběhu natáčení podrobit protialkoholické léčbě. Nakonec kapelu opustil.

Albarn už v té době bodoval s projektem virtuální kapely Gorillaz, později sestavil superskupinu The Good, The Bad & The Queen. Coxon natočil několik sólových desek.

Reklama

Výběr článků

Načítám