Hlavní obsah

Film Chlapectví získal tři Zlaté Glóby

– Los Angeles

Drama Chlapectví režiséra Richarda Linklatera získalo v neděli tři Zlaté glóby z celkem pěti nominací. Snímek Birdman (Ptačí muž) uspěl jen ve dvou ze sedmi nominací, což představuje pro favorizovaný film velké zklamání, uvedla agentura Reuters. Překvapivým vítězem v kategorii nejlepší komediální film či filmový muzikál se pak během slavnostní ceremonie v Beverly Hills stal film Grandhotel Budapešť.

Foto: Mike Blake, Reuters

Richard Linklater (Chlapectví) si odnesl také cenu pro nejlepšího režiséra.

Článek

V kategorii nejlepší herec filmového dramatu uspěl Eddie Redmayne za film Teorie všeho, který je inspirovaný autobiografií první manželky známého britského astrofyzika Stephema Hawkinga. Nejlepší herečkou v dramatickém filmu se pak stala Julianne Mooreová za snímek Still Alice (Pořád Alice).

Foto: Mike Blake, Reuters

Nejlepší herečka v dramatickém filmu Julianne Mooreová (Pořád Alice)

Drama Chlapectví, které je příběhem o dospívání jednoho chlapce, režisér natáčel 12 let se stejnými herci. Film si odnesl Zlatý glóbus v kategoriích nejlepší filmové drama, nejlepší režisér a nejlepší herečka ve vedlejší roli pro Patricii Arquetteovou. Birdman získal cenu v prestižní kategorii nejlepší scénář a oceněn byl i Michael Keaton ve své herecké kategorii.

Foto: Mike Blake, Reuters

Režisér filmu Chlapectví Richard Linklater (uprostřed) s herečkami Patriciou Arquetteovou a Lorelei Linklaterová a herci Ellarem Coltranem a Ethanem Hawkem.

Ostře sledovaná je také kategorie nejlepších seriálů. Ocenění Zlatý glóbus za nejlepší dramatický seriál získal seriál The Affair (Románek). Novinka porazila známé stálice jako Panství Downton či Hra o trůny. Nejlepším komediálním či muzikálovým seriálem se stal Transparent (Průhledný).

Foto: Paul Drinkwater/NBC/Handout, Reuters

Producenti a herci oceněného seriálu Románek

Grandhotel Budapešť režiséra Wese Andersona porazil v kategorii nejlepší komediální film či filmový muzikál snímky jako Birdman, Čarovný les, Pride (Pýcha) a Miluj souseda svého. Nejlepším hercem filmového muzikálu či komedie se stal Michael Keaton za film Birdman, nejlepší herečkou Amy Adamsová za snímek Big Eyes (Velké oči).

Foto: Mike Blake, Reuters

Nejlepší herečka v kategorii komedie a muzikál Amy Adamsová (Velké oči)

Foto: Mike Blake , Reuters

Michael Keaton (Birdman) s cenou za nejlepší herecký výkon v kategorii komedie a muzikál

V kategorii cizojazyčných filmů si cenu odnáší ruský dramatický snímek Leviafan (Leviathan). Zlatý glóbus za animovaný film získal snímek Jak vycvičit draka 2.

Zlaté glóby jsou považovány za důležitý ukazatel pro americké filmové ceny Oscar.
Celkem 85 členů Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu uděluje ceny ve více než 20 kategoriích.
Nominace na Oscary budou oznámeny ve čtvrtek.
Již 72. ročník vyhlašování cen moderovaly v hotelu Beverly Hilton již potřetí herečky Tina Feyová a Amy Poehlerová.

Uctili památku obětí ve Francii

Účastníci ceremoniálu hned v jeho úvodní části uctili památku obětí nedávných teroristických útoků ve Francii. Předseda sdružení hollywoodských zahraničních novinářů Theor Kingma si vysloužil potlesk ve stoje za svou řeč, ve kterém mluvil o svobodě slova po celém světě "od Severní Koreje po Paříž".

Narážel tak rovněž na nedávný skandál, kdy neznámí hackeři napadli filmovou společnost Sony Pictures a na veřejnost se dostaly mnohé tajné a citlivé údaje. Veškeré stopy přitom vedou do Severní Koreje. V pozadí kybernetického útoku totiž nejspíš byla parodie na severokorejského vůdce Kim Čong-una, kterou studio Sony Pictures vytvořilo.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám