Hlavní obsah

Americký herec Denzel Washington oslavil šedesátiny

Je jedním z nejuznávanějších umělců Hollywoodu. Čerstvý šedesátník Denzel Washington, narozený 28. prosince 1954, je držitelem dvou Oscarů a čeští diváci jej znají například ze snímku Philadelphia (1993), kde hrál po boku Toma Hankse. Toho dokonce v lednu 2007 sesadil z pomyslného trůnu nejoblíbenějšího amerického herce.

Foto: Profimedia.cz

Denzel Washington

Článek

Černošský herec Washington často ztvárňuje postavy skutečných osobností. V prvním filmu s režisérem Edwardem Zwickem, válečném dramatu Glory z roku 1989, se proměnil v negramotného uprchlého otroka Tripa tak dokonale, že ho neminul první Oscar - za nejlepšího herce ve vedlejší roli.

K dalším osobnostem, které hrál, patří třebas jihoafrický bojovník Steve Biko, extremistický aktivista Malcolm X i uvězněný boxerský šampion Rubin "Hurikán" Carter. Všechny Denzel ztvárnil s obdivuhodným přehledem a byl za tyto role nominován na Oscara. Druhou sošku získal za krimi thriller Training Day z roku 2001.

Washington pochází z chudého newyorského předměstí Mount Vernon. Chtěl být doktorem, vystudoval žurnalistiku, ale už na škole ho zaujalo divadlo. Na obrazovce debutoval ve snímku Wilma (1977), na plátně v komedii Carbon Copy (1981). Krom filmu se objevuje i na divadelních prknech newyorkské Broadwaye.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám