Hlavní obsah

RECENZE: Civilní James Blunt dospívá před očima

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský zpěvák James Blunt zavítal ve středu potřetí do České republiky. Koncertem poctil karlovarskou KV Arenu. Přilákal do ní dva a půl tisíce diváků a nabídl jim program, který akcentoval jak jeho loňském album Moon Landing, tak písničky z předešlých tří desek.

Foto: Právo - Milan Malíček

James Blunt v Karlových Varech dominoval.

Článek

Nedávno konstatoval, že si uvědomuje jistou vtíravost svého největšího hitu You’re Beautiful, který mu před deseti lety zabezpečil celosvětovou slávu, z níž dosud v podstatě žije. Uvedená skladba v Karlových Varech zazněla, to přes uvedenou proklamaci i fakt, že na posledním albu Moon Landing Blunt přece jenom svým výrazem i obsahem textů v porovnání s předešlými deskami vyspěl a podařilo se mu díky tomu vzkřísit svou skomírající kariéru.

Foto: Právo - Milan Malíček

Před Bluntem vystoupil Marek Ztracený.

Jeho zpěv v sobě v zásadě onu ukňouranost stále má, do jisté míry je to jeho přirozenost. Slyšitelně se od ní ale snaží odpoutat. Z rozervaného písničkáře plného zklamání z lásek a naivní něhy se během koncertu několikrát stal zpěvák, jenž umí být v textech přirozeným vypravěčem a ještě k tomu vtipným.

Foto: Právo - Milan Malíček

James Blunt hrál hodinu a půl.

Z nového alba zazněly skladby Face the Sun, Satellites, Bonfire Heart, Heart to Heart, Postcards či Blue on Blue. Hrály v programu rovnocennou partii se staršími hity, protože to jsou vesměs profesně zdatné a melodicky velmi obstojně složené písničky, jež naživo obstály i díky velmi civilnímu Bluntovu provedení.

Foto: Právo - Milan Malíček

James Blunt představil skladby nové i starší.

Připočteme-li k tomu bezezbytku živou hru čtyřčlenné kapely a zpěvákovu schopnost hlasem dynamicky přecházet od civilního výrazu k falzetu, aktuálním provedením se jim blížily i starší skladby. Týká se to i zmíněné You’re Beautiful, pěvecky náročné a Bluntem mistrovsky odzpívané High, ve které měnil hlasový rejstřík s velkou noblesou, či dojemné Goodbye My Lover. K nim přidal mimo jiné coververzi písně legendárních Slade Coz I Luv You a vykouzlil tak hodinu a půl trvající koncert, jenž měl spád, byl stoprocentně živý a proložený vlídnými historkami i vyprávěními, které podtrhly, o co mu dnes jde.

Chce být brán vážně i mužskou částí publika a uvelebit se se svými písničkami v poprockovém mainstreamu. V Karlových Varech prokázal, že je k hudbě pokorný a v hale, v níž nebylo zdaleka plno, odehrál spolu s kapelou vystoupení s takovým nasazením, jako by před ním stály desetitisíce diváků.

Foto: Právo - Milan Malíček

James Blunt si podmanil diváky v hale.

Nepotřeboval k tomu ani výpravné pódium, jen pár praktikáblů a projekci s leckdy dost popisnými záběry.

Před ním se na stejné scéně objevil český zpěvák Marek Ztracený, který by vlastně takovým českým Jamesem Bluntem vzhledem k žánrovému zaměření klidně mohl být. Obstál, byť měl na oslovení diváků jenom třicet minut.

James Blunt
KV Arena, Karlovy Vary, 29. října

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám