Hlavní obsah

Květa Fialová slaví pětaosmdesátiny

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětaosmdesáté narozeniny slaví v pondělí herečka Květa Fialová, oslnivá Tornádo Lou z filmového Limonádového Joea. Divadlo ABC zahájí 5. září sezónu obnoveným benefičním představením Květy Fialové nazvaným Květy štěstí, na něž jí přijde poblahopřát i zavzpomínat řada významných hostů.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Květa Fialová a Vladimír Doskočil v komedii Bengta Ahlforse Popel a pálenka

Článek

Narodila se na Slovensku a studia herectví absolvovala na brněnské JAMU. Její kariéru ale nasměroval v roce 1958 Jan Werich, když ji přijal do pražského Divadla ABC, jež se stalo její scénou na mnoho desetiletí. Vytvořila tam pestrou paletu rolí v klasickém, konverzačním i komediálním repertoáru, každou z nich obdařila jak velkým ženským charismatem, tak pečlivou hereckou charakteristikou.

Na divadelním jevišti ale září stále. Kromě Divadla ABC našla v posledních letech uplatnění i ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, kde si zahrála krásné postavy ve hrách Popel a pálenka, Oskar a růžová paní a Harold a Maud. Za Maud získala v roce 2010 Cenu Thálie.

Z její filmografie připomeňme kromě Limonádového Joea snímky Fantom Morrisvillu, Slaměný klobouk, Babička, Partie krásného dragouna, Adéla ještě nevečeřela, Báječná léta pod psa či Účastníci zájezdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám