Hlavní obsah

Lucie Bílá: Na smutek je čas, teď je třeba se smát

Právo, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncertní Černobílé turné zpěvačky Lucie Bílé bylo v loňském roce úspěšné, a tak se pro letošní rok chystá pokračování. Naplánováno je pět koncertů, tři v České republice a dva na Slovensku.

Foto: PRÁVO - Jan Handrejch

Lucie Bílá vystoupí 15. října v Praze, 17. v Pardubicích, 19. v Ostravě, 21. v Košicích a 23. v Bratislavě.

Článek

Lucie, co je vaší největší motivací pro opakování mega show Černobílé turné, která měla loni obrovský úspěch?

Mou motivací byly právě její úspěch a velikost, která se v kariéře neopakuje tak často. Měla jsem pocit takové euforie, že jsem se na jevišti celý koncert vznášela nad zemí, nepopsatelný pocit radosti a energie. Sama jsem se rozhlížela kolem sebe a byla jsem částečně i divákem všeho, co se dělo. Když jsem začala o svém turné snít, věděla jsem, že to bude obrovské a výjimečné, ale pak mě to samotnou v reálu překvapilo.

Turné však nechystám jen pro svou radost, ale i proto, že bylo mnoho lidí, kteří se do hal nedostali a rádi by naši show viděli. Právě pro ty chystám opakování. Další motivací je i natočení koncertu na DVD. Co se natočí, nikdy se nezapomene.

Mohou se vaši fanoušci letos těšit na nějakou inovaci?

Není důvod něco měnit. Celý koncert se připravoval rok a je přesně takový, jaký jsem chtěla. Až na maličkosti lidé uvidí to, co vidělo publikum loni. Stejní hosté, muzikanti, repertoár, scéna, rekvizity, světla, technika. Jestli ještě něco přidám, nechávám otevřené.

Minulé turné proběhlo v jedenácti městech v Čechách a na Slovensku, letos jsou to tři česká a dvě slovenská města. Nezvažujete přidat třeba ještě jedno?

S producenty jsme zvažovali počet, ale nakonec jsme záměrně naplánovali jen pět exkluzivních koncertů. Mám už v hlavě další mega projekt, a tak si další haly nechám na později.

Chystáte se vydat k turné desku?

Nedávno vyšlo album s názvem Recitál. Je to komorní koncert s klavírem Petra Maláska, naprostý protipól našeho velkého turné. Mám ráda barevnost. Album je emotivní, čisté a natočené ve studiu bez jediného střihu za dvě hodiny čistého času.

Ale k turné chystám jiný bonbónek, a sice diamantovou desku, plnou všeho krásného, co mi kdy vyšlo. Je to radost pro mě i pro mé fandy a krásný dárek všem kolem mě. Každý si na albu s padesáti písničkami může najít to, co má rád. Každý si na něm objeví svůj poklad. Přidám ještě novinku, ale na její prozrazení je čas. Vyjít by to mělo na konci léta.

Objeví se písničky z těchto alb právě na Černobílém turné?

Některé už na turné zazněly. Například dvě nové z taneční části, Jsem to já a Stop.

Obě se mi moc líbí už proto, že jsou pro mě netypické. Někteří lidé si na ně nemůžou zvyknout, ale to je záměr. Mám ráda věci jinak. Dokonce mám v plánu natočit celou podobnou desku. Nebude se u ní muset přemýšlet. Prostě bude jen roztančená a veselá, taková, jaká bych teď chtěla být. Na smutek je čas, teď je třeba se smát.

Nudit se tedy diváci rozhodně nebudou.

Když jsem viděla loni rozzářené oči diváků, tak mi bylo nádherně u srdce. Není tak šťastná doba, a pokud lidem dělám radost, má moje práce smysl.

Loni jste uháčkovala stovky srdíček, která jste pak na koncertech prodávala. Po turné jste prohlásila, že máte další. Hodláte i letos pokračovat v modelu - srdíčka rovná se pomoc potřebným?

Loni jsem Kontu Bariéry odevzdala 200 tisíc korun za srdíčka z Černobílého turné a letos dalších 50 tisíc z Bílých Vánoc. Vlastně jsem háčkovat nepřestala. Jen musím trochu přidat, aby se mi nestalo, že mi budou chybět. Před Vánocemi už na posledních koncertech nebyla a lidé byli smutní. Já také, ale nebylo v mých silách udělat jich víc.

Nechtěla bych, aby to dělal někdo za mě, chci, aby měli lidé jistotu, že mají srdíčko opravdu ode mě. Asi jsem bláznivá, ale já už jiná nebudu. Dohromady jsem jich uháčkovala téměř devět set. Teď mám další a budou ještě další.

S kým se radíte o repertoáru na vystoupení, ať už jde o recitály s Petrem Maláskem, nebo velké či ty největší koncerty?

Každý koncert je jiný. Černobílé turné jsem dala do rukou režiséra Jeffa Minárika a nechala jsem na něm, ať si vybere písničky, které ho budou motivovat k nějaké vizuální podobě. Ale ostatní koncerty s kapelou či s klavírem konzultuju s Petrem Maláskem.

Jsme tak sehraní, že už se někdy jen zeptám, co budeme hrát, a vím, že Petr podle místa, času i prostředí vybere to správné. Miluju naše společné koncerty.

Černobílé turné bylo obrovské a má kapela i Petr byli na můj vkus moc daleko ode mne. Byla to show po všech stránkách, ale blízkosti, kdy každý toho druhého vnímá a cítí, jsme si užili až na vánočních koncertech. Každé vystoupení má své a každé ke mně patří. Ráda střídám kabáty. Mám jich ve skříni pověšených opravdu nepřeberné množství.

Za dva roky vás čeká velké jubileum, myslíte už teď na to, zda jej oslavíte opět nějakým skvělým turné?

To si pište, O2 arena se bude divit!

Reklama

Výběr článků

Načítám