Hlavní obsah

Tony Bennett: Když uspějete v New Yorku, máte vyhráno

Právo, Šárka Hellerová, Jaroslav Špulák

Osmaosmdesátiletý americký zpěvák Tony Bennett prožívá skvělé období. Netěží totiž jen ze své letité slávy, ale těší se i na vydání alba jazzových standardů, které nazpíval společně s americkou popovou hvězdou Lady Gaga. Již 20. září se představí na sólovém koncertu v pražském Kongresovém centru.

Foto: Profimedia.cz

Tony Bennett brzy vydá jazzové album s Lady Gaga.

Článek

Narodil jste se v New Yorku. Mělo na vás to město zásadní umělecký vliv?

Samozřejmě, je to pro mě velmi důležité místo. Co se týká Ameriky, tak tam platí, že když prorazíte v New Yorku, znamená to celosvětový úspěch. A neplatí to jenom pro Američany, ale i pro cizince. Vezměte si například Beatles. Pokud máte úspěch v New Yorku, máte vyhráno. Stále to platí. Proto tam bydlím a miluji to tam.

Kde v New Yorku bydlíte?

Přes ulici naproti Carnegie Hall, kde vystupují všichni velcí umělci.

Hudební kariéru jste začínal v padesátých letech. Jaké to tehdy bylo?

Pro mě to byl proces učení. Bylo to úžasné období plné dobré hudby. Naučil jsem se, že nikdy nemám zpívat laciné písničky, které mají pouze ambici stát se hitem. Vždy je potřeba dbát na kvalitu. A dnes se mi to vrací.

Mám pověst zpěváka, který má ve svém repertoáru skvělou hudbu, kterou publikum miluje. Nejúspěšnější písnička, kterou jsem kdy natočil, je I Left My Heart In San Francisco. Ta je dodnes má nejoblíbenější.

Už od mládí jste měl vztah k umění. Pouze k hudbě, nebo jste se zabýval i dalšími uměleckými disciplínami?

Zpívám a maluju. Obrazy vytvářím každý den, to je můj život. Rád maluju všechno, co vidím kolem sebe. Třeba jenom obyčejný výhled z okna. Je to pro mě odpočinek. Také rád poslouchám hudbu. Nedokážu si představit lepší život.

Jsou vaše obrazy na prodej?

Občas.

Pomýšlel jste někdy na jinou kariéru než hudební?

Ne, nikdy mě to ani nenapadlo. Hudbu dělám celý život. A přestože je mi osmdesát osm let, mám pocit, jako bych byl stále na začátku. Neustále se v hudbě vzdělávám.

Co dalšího vám dělá radost?

Nyní hodně koncertuji s Lady Gaga, se kterou brzy vydáme společné album. Tenhle týden se naše společná písnička Anything Goes dostala na první místo jazzové digitální hitparády. To mi momentálně dělá obrovskou radost.

Lady Gaga lidé znají kromě hudby i pro její extravaganci. Jak jste ji poznal vy?

Jednou mi zavolala z Nového Zélandu a řekla, že by se mnou ráda nahrála jazzové album. Já se vůbec nerozmýšlel. Rovnou jsem jí řekl, že do toho jdu. Znám ji jako skvělou jazzovou zpěvačku a dobrého člověka. Je nádherná. Miluju ji i celou její rodinu. Teď spolu hodně koncertujeme a moc mě to baví. Doufám, že jednoho dne budete mít možnost to spatřit i ve své krásné zemi.

Bojoval jste ve druhé světové válce. Jak to ovlivnilo váš život?

Stal jsem se pacifistou. Nemám rád jakékoli válčení, je v tom hrozná ignorance. Podle mě je život krásný a měli bychom ho prožívat s radostí. Být naživu je dar.

V září budete koncertovat v Praze. Jaké bude vaše vystoupení?

Těším se na to. Budu zpívat písně, které se za ta léta staly klasikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám