Hlavní obsah

RECENZE: Moravská architektura ve Vídni

Právo, Peter Kováč, Vídeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ringturm je významná výšková stavba v centru Vídně u Dunajského kanálu. Byla postavena v padesátých letech a stala se po válce symbolem nové rakouské architektury. Přízemí je už po několik let místem výstav, které jsou průzkumnými sondami do architektonického bohatství střední Evropy.

Foto: PRÁVO – Peter Kováč

Tato billboardová fotografie náměstí v Telči dominuje výstavě o moravské architektuře.

Článek

V rámci cyklu Architektura v Ringturmu byla vystavena i tvorba Jožeho Plečnika ve Vídni a v Praze, samostatně se představila také slavná vila Tugendhat, kterou v Brně postavil přední světový tvůrce Ludwig Mies van der Rohe.

Moravě a jejímu památkovému dědictví je nyní věnována v Ringturmu výstava, která byla otevřena minulý týden a potrvá do 5. září. Tématem jsou nejen atraktivní stavby jako skvosty evropských dějin umění, ale také architektura jako kulisa formující sociální a politické vztahy i komunikaci s okolními regiony.

Velký prostor je věnován urbanistice moravských měst Mikulova, Znojma, Jihlavy nebo Slavonic, jejich specifice i propojení na okolní moravskou krajinu. Luhačovice jsou zase ukázány jako evropské lázeňské středisko.

Na fotografiích jsou představena místa, kde se unikátně zachovala stará zástavba. Pozornost je soustředěna také na židovské památky, zejména v Třebíči, která je i kvůli tomu na seznamu památek UNESCO.

Zdůrazněny jsou pochopitelně vazby na Vídeň. Ostatně řada zakladatelských osobností rakouského moderního umění pocházela právě z Moravy a Slezska. Tvůrce slavného pavilonu spolku Secese Josef Maria Olbrich přišel do Rakouska z Opavy, architekt Adolf Loos, budující avantgardní stavby bez ornamentů, se narodil v Brně a z Brtnice u Jihlavy pocházel Josef Hoffmann, zakladatel Vídeňských uměleckých dílen (Wiener Werkstätte), které novou architekturu doplňovaly secesním a modernistickým vybavením.

Pohled na Moravu musel být nutně výběrový. Z památek UNESCO je zastoupena kromě Třebíče i Kroměříž a kostel Jana Nepomuckého u Žďáru nad Sázavou, dílo barokního stavitele Jana Blažeje Santiniho-Aichela.

Autoři projektu, Rakušan Adolph Stiller, tvůrce řady architektonických výstav, a Čech Jan Sapák, architekt a publicista, se soustředili na to, aby Rakušanům nabídli ochutnávku památkového fondu Moravy.

Zvolili ta města, v nichž se nejmarkantněji zachoval původní genius loci, tedy duch místa nabízející pozornému divákovi víc než encyklopedii historických slohů. Zajímal je způsob života, autentičnost prožitku historické architektury, vztahy mezi sousedy, kultura, historie i etnografie spojená v jedno.

Fotografie doplňují originální plány a dokumenty zapůjčené z archívů ve Vídni, Brně a Praze. Výstavu doprovází dvousetstránkový česko-německý katalog, který v Rakousku výrazně napomůže v propagaci moravského kulturního dědictví.

Výstavu podpořili české společnosti Kooperativa, Česká podnikatelská pojišťovna a Pojišťovna České spořitelny, dceřiné firmy Vienna Insurance Group, která sídlí v Ringturmu a je hlavním patronem jeho architektonických výstav.

Morava, stavby, lidé, cesty
Ringturm, Vídeň, od pondělí do pátku 9–18 hodin, vstup volný

Celkové hodnocení 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám