Hlavní obsah

Hollywood Reporter sepsal 100 nejlepších filmů všech dob, dva jsou od Formana

Novinky, Stanislav Dvořák

Prestižní americký magazín The Hollywood Reporter vydal žebříček 100 nejlepších filmů všech dob. Jediný Čech, který v něm figuruje, je Miloš Forman, zato hned dvakrát - film Přelet nad kukaččím hnízdem je třicátý, Amadeus jednaosmdesátý.

Foto: Věra Keilová, Právo

Miloš Forman

Článek

Na první místo umístili Američané Kmotra (1972), následuje Čaroděj ze země Oz (1939) a Občan Kane (1941). Nechybí klasiky jako Pulp Fiction, Casablanca,  Schindlerův seznam, Forrest Gump, Annie Hallová, Apokalypsa, Čínská čtvrť, Americká krása, Fargo, Psycho, Vetřelec. Poněkud úsměvně se mezi těmito uměleckými díly vyjímají Toy Story či Hvězdné války.

Foto: AČFK

Filmové premiéry

The Hollywood Reporter si dal hodně práce, aby dodal žebříčku skutečnou váhu, a tak oslovil 2120 producentů, režisérů, herců, scenáristů či kameramanů. Tím se protnuly zájmy různých filmových profesí (režiséři a scenáristé prý hlasovali hlavně pro Kmotra, zatímco kameramani by chtěli na prvním místě 2001: Vesmírnou odyseu).

Pořád jen Hollywood

Žebříček má však jeden velký problém – hlasovali v něm Američané a zhruba 90 % filmů je z Hollywoodu. Na obecnou platnost si tedy nemůže dělat žádný nárok. Navíc je hodně komerční. A je vůbec možné stavět vedle Kmotra nebo Annie Hallové Hvězdné války?

I sami autoři myšlenky se ve svém komentáři podivují nad tím, jak vysoko je například komedie Návrat do budoucnosti, zatímco se tam vůbec nedostal Sladký život nebo Zlaté opojení.

Reklama

Výběr článků

Načítám