Hlavní obsah

Blue Effect to s big bandem rozjede jako v jazzrockových sedmdesátkách

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Blue Effect a Rozhlasový Big Band Gustava Broma se spojí na festivalu Rock for People (3. až 5. července Hradec Králové) a připomenou skladby z alb Nová syntéza a Nová syntéza 2, které symbolizují éru experimentů sedmdesátých let.

Článek

Legendární kytarista Radim Hladík a jeho Blue Effect nahrál desky s Jazzovým orchestrem Československého rozhlasu (JOČR), který tehdy vedl dirigent, skladatel a aranžér Kamil Hála.

Blue Effect patří od svého vzniku v roce 1968 k zásadním a kritikou oceňovaným českým skupinám. Našel inspiraci v zahraničním bluesrocku, v jazzu i ve slovanské lidovce a všechno to osobitě přetvářel v inteligentní a nadčasovou rockovou hudbu.

Hladíkova sóla se stala pověstnými, ale nebyl to jen on, kdo tvořil zvuk Blue Effectu (nebo Modrého efektu). Kapelou prošli Vladimír Mišík, Lešek Semelka, dokonce i David Koller, který se tam ovšem dlouho neohřál, a spousta dalších instrumentalistů a zpěváků. Dnes hraje Hladík s mnohem mladšími hudebníky z okruhu kapely Walk Choc Ice.

Rozhlasový Big Band Gustava Broma, jazzový orchestr světového renomé, který převzal v roce 2012 štafetu statutárního big bandu Českého rozhlasu, působí na evropské jazzové a popové scéně již neuvěřitelných 74 let.

Rosenka i Manu Chao

Foto: Estefania Riera/Rockforpeople

Manu Chao

Producent projektu Hubert Bittman uvedl: „Fanoušci uslyší po dlouhých letech to nejlepší z obou alb, která patří k milníkům historie rocku i jazzu u nás. Tento základní materiál doplní nově i dvě další známé písně z pozdější éry Blue Effectu - Rajky a Ej padá padá rosenka…”

Jinak 20. ročník Rock for People nabídne cca 200 jmen včetně Manu Chao, Biffy Clyro, Madness, Toma Odella, Asian Dub Foundation a Lucie. V prodeji je již pátá limitovaná edice vstupenek v počtu 5000 ks za 1650 Kč. Po vyprodání edice budou vstupenky za cenu 1750 Kč. Koupit lze i jednodenní. Více informací na www.rockforpeople.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám