Hlavní obsah

Neztrácejme paměť, varují pořadatelé výstavy komunistických plakátů a projekcí filmů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu plakátů slibujících ráj na zemi, veřejnou diskuzi o Milanu Kunderovi nebo promítání filmu Případ Dr. Horáková nabízí akce Proti ztrátě paměti v rámci dlouhodobého projektu Příběhy bezpráví společnosti Člověk v tísni.

Foto: Vojtěch Vlk/Protiztratepameti.cz

Dobrovolnice v průvodu Proti ztrátě paměti

Článek

„Chceme vzdát úctu obětem komunistického režimu a všem, kteří zůstali věrni svým zásadám, aktivně vzdorovali a přispěli k tomu, že dnes žijeme ve svobodné demokratické společnosti,“ sdělil ředitel projektu Příběhy bezpráví Karel Strachota. Celou myšlenku projektu podrobně vysvětluje v tomto memorandu.

Kampaň Proti ztrátě paměti vyvrcholí ve čtvrtek 26. června happeningem s držením symbolické minuty ticha u Památníku obětí komunistického režimu v Praze (křižovatka ulic Vítězná a Újezd, 12.00) i výtvarnou instalací Komunismus bolí dodnes se vzkazy a prohlášeními různých osobností v Újezdě, na Václavském náměstí a Jungmannově náměstí.

Diskuze o Kunderovi

Křtu knihy Komunismu navzdory a veřejné diskuze Co o naší společnosti říká „causa Kundera“ se zúčastní od 19.00 Jaroslav Formánek, Adam Drda, Jiří Peňás a moderátorka Pavlína Kvapilová v pražském domě Langhans (Vodičkova) v Centru Člověka v tísni.

V pasáži pražské Lucerny lze vidět od 19.00 24. června výstavu Sliby versus realita, která kombinuje komunistické plakáty plné slibů a optimismu s reálnými fotografiemi z doby totality od Karla Cudlína, Dany Kyndrové, Jindřicha Štreita, Jana Šibíka a dalších významných českých fotografů. Pro školy se koná projekce filmu Případ Dr. Horáková.

V mnoha regionech ČR se konají další projekce, diskuze a předávání pamětních medailí pamětníkům komunistického bezpráví. Podrobnosti najdete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám