Hlavní obsah

BBC vyhodila dýdžeje, protože nevědomky pustil písničku s rasistickým slovem

Novinky, Stanislav Dvořák

Osmašedesátiletý dýdžej z BBC Radio Devon David Lowe, který se specializuje na pořady o starší hudbě, pustil do éteru předválečnou píseň se slovem negr a stanice se ho zbavila. Dýdžej tvrdí, že o slově ani nevěděl.

Foto: Profimedia.cz

David Lowe měl v rádiu svůj retro pořad.

Článek

Jednalo se o nahrávku z roku 1932 The Sun Has Got His Hat On. Lowe prohlásil, že to byl nevinný omyl, prý nevěděl, že historická deska obsahuje slovo, které se v politicky korektní angličtině zmiňuje jen jako „n-word”.

Jeden z posluchačů si stěžoval, když desku pocházející ze soukromé sbírky Davida Lowea slyšel v nedělním nočním retro pořadu, který si dýdžej sám produkuje a moderuje.

Lowe, který v tomto rádiu vysílal 14 let a celkově asi 30, nabídl managementu písemnou omluvu. „Nabídl jsem omluvu, nebo rezignaci, bohužel BBC se rozhodla pro to druhé. Nemám žádné spory s kolegy, je to systém politické korektnosti, který z toho udělal špatně zvládnutou aféru,” řekl.

„Myslím, že jsme všichni příliš ochotní se klanět politické korektnosti, člověk si připadá, jako by se pohyboval na tenkém ledě i v běžné konverzaci,” dodal.

Zbytečný stres

BBC pak rozhodla, že mu nabídne práci v pořadu zpět, ale Lowe už nechce. Aféra prý vyvolala velký stres a podepsalo se to i na jeho zdraví.

„Bylo to od BBC velkorysé, že mi nabídli práci zpět, a byl bych přijal, kdyby to nemělo dopad na mé zdraví. Ale zdraví je na prvním místě,” uvedl.

Mluvčí BBC sdělila, že nabídli Davidu Loweovi příležitost pokračovat s pořadem Singers and Swingers a rádi by ho uvítali zpět: „Uznáváme, že konverzace s Davidem o té chybě mohla být zvládnuta lépe, ale když se rozhodne nepokračovat, rádi bychom mu poděkovali za jeho práci pro stanici a popřáli vše dobré do budoucnosti.”

Reklama

Výběr článků

Načítám