Hlavní obsah

Zikmundovy deníky. Projel Afriku, fotil prezidenta Beneše, čelil komunistům

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celovečerní dokument režiséra Petra Horkého Století Miroslava Zikmunda mapuje slavné přátelství Hanzelky a Zikmunda, jejich cesty, soukromí, politické tlaky, rodinné problémy. Do kin vstoupí 4. září.

Upoutávka na film Století Miroslava ZikmundaVideo: Bioscop

 
Článek

Hanzelka a Zikmund ujeli 110 tisíc kilometrů cest, prodali 8,5 miliónu knih a natočili 4 celovečerní filmy. Miroslav Zikmund si celou dobu vede deníky, které zachycují málo známé detaily jeho života. Byl např. překladatelem pro americké a ruské armády, když se setkaly při osvobozování u Plzně, byl účasten soudu s K. H. Frankem, fotil inauguraci prezidenta Beneše. Jako chlapec snil o tom, že bude soudním stenografem, ale jeho prvním zaměstnáním byl poražeč na jatkách.

Režiséru Horkému Miroslav Zikmund svěřil své deníky jako podklad pro vznik celovečerního filmu.

„Jak jsem za těch sedmnáct let postupně poznával Miroslava Zikmunda jako člověka, jako chlapa, kterému se líbí ženy, ocení dobré víno nebo kvalitní valašskou slivovici, stále více jsem si uvědomoval, že jsem viděl řadu filmů o fenoménu Zikmund a Hanzelka, mnohé byly dokonce velice oslavné, ale žádný z nich vlastně neukazoval, co to bylo za chlapy. Co je jejich vášeň a cestovatelské nadšení stálo, jak na tom byli s rodinami, s penězi, s dětmi, prostě s klasickými lidskými situacemi. A mojí nadějí bylo, že by se to naše dlouholeté – troufnu si říci přátelství – mohlo zhodnotit právě tak, aby vznikl film ne o fenoménu Zikmund a Hanzelka, ale o nich jako o lidech se všemi lidskými rysy - bolestmi, úspěchy i selháním,“ řekl Petr Horký.

Reklama

Výběr článků

Načítám