Hlavní obsah

RECENZE: Pokračování románu Skála láká dál

Právo, František Cinger

Díky Velkému knižnímu čtvrtku se ke čtenářům dostal druhý díl trilogie skotského prozaika Petera Maye (1951) Muž z ostrova Lewis.

Foto: Nakladatelství Host

Peter May: Muž z ostrova Lewis.

Článek

Odlehlý, nehostinný ostrov byl dějištěm románu Skála, v němž se představili hlavní hrdinové, rodáci z místa, kde se ještě před půlstoletím mluvilo jen gaelsky.

Bývalý policista Finn Macleod, který po službě v Edinburghu přijel obnovit rodný dům, jeho dětská láska Marjorie, jejich tajený syn Fionnlagh, což bylo gaeleské Finnovo křestní jméno, a děda, otec Marsaili, žijící pod jménem Tormod Macdonald. Nyní se na rašeliništi na ostrově objevilo dokonale zachované tělo mladého muže, které neslo stopy po několika bodných a řezných ranách.

Podle tetování „Elvis Presley“ je jasné, že byl zavražděn koncem padesátých let. A Finnovi nezbývá nic jiného než ze znovu pociťované lásky k Marsaili přijít na to, kdo a proč byl zavražděn, ještě před příjezdem vnitrozemských kriminalistů.

May dokazuje nejen slovesné mistrovství, kterému dovoluje spojit vnitřní hlas starého Macdonalda, jemuž se vzpomínky na dětství míhají mezi rostoucími projevy demence, a Finnovo pátrání do pevného, působivého tvaru. Spojuje navíc několik bolestných problémů, s nimiž se ostrované museli vyrovnat.

Působivý román

Svár anglikánského protestanství a katolické víry malé menšiny, před desetiletími opovrhované, i smutné osudy sirotků, kterým se říkalo domované. Ve státních i církevních sirotčincích byli do konce čtyřicátých let minulého století nabízeni těm, kteří hledali dítě nebo levnou pracovní sílu.

Mistrně zvolený hrdina Finn, jehož po tragické automobilové nehodě rodičů vychovávala bezcitná teta, dodává celému ději napůl tajemný, napůl sociálně citlivý rozměr.

Mayovi se podařilo napsat působivý román, pro nějž anglosaská kritika zvolila termín literarycrime, tedy krimi román s přesahem do krásné literatury. Loni vyšel závěrečný díl The Chessmen, který nejspíš s názvem Šachové figurky připravuje nakladatel k vydání.

Peter May: Muž z ostrova Lewis
Host, přeložila Linda Kaprová, 352 stran, 329 Kč, e-kniha 197 Kč

Celkové hodnocení: 95 %

Reklama

Výběr článků

Načítám